Hyvää äitienpäivää!

Taas se on täällä, äitienpäivä nimittäin. Viime vuonna tähän aikaan kokosin Valon tavaroista muistolaatikon. Se oli siinä määrin rankkaa, etten ole sen koomin katsonut laatikon sisälle. Nyt tuntuu siltä, että voisin vaikka vähän katsoakin ja muistella Valoa. Vaikka äitienpäivänä juhlitaan äitejä, niin väistämättä se tuo mieleen ne ihmiset, joiden vuoksi olen äiti ja siksi myös ikävän tunteet tulevat pintaan. Lapsensa menettäneiden tukiryhmissä äitienpäivä aiheuttaa vilkasta keskustelua ja vertaistukemista. Äitienpäivä alleviivaa äitiyttä, joten se alleviivaa myös äidin tyhjää syliä. Toivottavasti myös lapsensa menettäneitä äitejä huomioidaan ja muistetaan.

Tänä vuonna saan kuitenkin kunnian juhlia äitienpäivää kolmen pojan äitinä ja se tuo juhlaan iloisen sävynsä. Vuosi sitten tein positiivisen raskaustestin, nyt hän on täällä... Elämä on ihmeellistä.

Äidiksi kasvetaan lapsen myötä. Jokainen lapsistani on saanut minusta esiin uusia piirteitä äitinä. Täydellinen ei voi eikä tarvitse olla, mutta tarpeeksi hyvä on sopiva tavoite. Tarpeeksi hyväkään ei ole ihan piece of cake edes ns. tavislasten kanssa, saati sitten erityislapsen kanssa. Niinpä äitienpäivänä ajatukseni ovat myös erityislasten äitien luona. Äitien, jotka ovat niin paljon enemmän kuin äitejä.. He ovat yhdyshenkilöitä eri ammattilaisten verkostossa, edunvalvojia, kuntouttajia ja omaishoitajia. Kun ei ole vaihtoehtoja, on pakko jaksaa ja omaa rakkaintaan hoitaa ehdoitta. On ollut todella surullista seurata omaishoitajien aseman heikentämistä  - sehän korreloi suoraan yhteiskunnan antaman arvostuksen kanssa. Jälleen kerran kauniit puheet ovat unohtuneet politiikan teon ytimessä...

Olisi hienoa nähdä äitienpäivänä kunniamitalien saajien joukossa myös erityislasten äitejä. En väheksy sijaisäitien ynnä muiden perinteisesti palkittavien arvoa, mutta ken on erityislapsen vanhemmuutta edes sivusta seurannut, tietää, että niistä perheistä löytyy todellista sankaruutta.


(Kuvatulkkaus: valkovuokkoja metsässä)

Aurinkoista äitienpäivää jokaiselle äidille! 


Kommentit

  1. Hyvää Äitienpäivää sinulle kolmen pojan äiti <3 Olen samaa mieltä kanssasi, että olisi hyvä myös, että erityislasten äitejä muistettaisiin. Käsitykseni mukaan äitien palkitsemista presidentin taholta, sitä haetaan eli joku läheinen tai jokin muu taho tekee hakemuksen ja ehdotuksen palkittavasta henkilöstä.

    Mukavaa toukokuun jatkoa ja nauti äitiyslomastasi <3

    Terveisin, Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olet ihan oikeassa, että palkittavia saa ehdottaa.Ei vaan tunnu ehdotukset kelpaavan. ;) Mutta rohkeasti laittamaan ehdolle myös erityisäitejä!

      Poista

Lähetä kommentti