Pieni keittobanaaniopas


Kuvatulkkaus: keittobanaaneja rivissä

Olen huomannut, että moniin isompiin marketteihin on tullut myyntiin keittobanaaneja. Niistä saakin loihdittua superherkkuja ruokapöytään. Ostopaikaksi suosittelen kuitenkin aasialaista tai Afrikkalaista puotia marketin sijaan, sillä usein sekä hinta että laatu ovat parempia.

Kuvatulkkaus: Keittobanaaniviipaleita leikkuulaudalla


Siinä missä marketeissa on näkynyt vain vihreitä keittobanaaneja kylmähyllyssä palelemassa, löydät nuo kaarevat herkut aasialaisissa tai afrikkalaisissa kaupoissa laatikoihin lajiteltuina: toisessa vihreät, toisessa keltamustat. Olenpa joskus nähnyt kokonaan tummuneiden banaanien korinkin. Keittobanaanin väri valitaan siitä tehtävän ruoan mukaan. Kypsät käyvät ruokiin, joihin tarvitaan makea vivahde. Vihreät keittobanaanit ovat jauhoisemman ja kirpeämmän makuisia. Niitä käytetään omien huomioideni mukaan huomattavasti enemmän Etelä-Amerikkalaisissa kuin Afrikkalaisissa keittiöissä.





Kuvatulkkaus: Keittobanaania, papu-tomaattimuhennosta ja salaattia kulhoissa

Keittobanaanien keittäminen


Keittobanaania voi yksinkertaisimmillaan keittää lisukkeeksi vaikkapa riisin tilalle tai yhdessä riisin kanssa. Kaveriksi käy parhaiten kastike tai pata, jos haluat ghanalaista ruokaa, niin kokeile vaikka tätä maapähkinäpataa.
Keittobanaanien kuori on paksumpi kuin meille tutuilla makeilla banaaneilla ja oman kokemukseni mukaan näppärin tapa on leikata reunoista palat irti, tehdä pitkittäin viilto keskelle ja kuoria sitten banaani viiltoa raottaen. Keitettäessä lisukkeeksi valitsen yleensä keltaisia banaaneja, joissa on mustia laikkuja, mutta tummempiakin yksilöitä saattaa eksyä mukaan.

Keittobanaani leikataan Ghanassa ja monessa muussa Afrikan maassa hieman viistoon, jolloin paloista tulee kauniimpia. Yhden keittobanaanin voi leikata keitettäessä neljään tai viiteen osaan. Vettä lisätään kattilaan sen verran, että palat juuri ja juuri peittyvät. Keitinveteen kannattaa lisätä myös suolaa. Hedelmäliha muuttaa kypsyessään väriä tumman keltaiseksi. Keittobanaani on kypsä kun se on muuttanut kauttaaltaan väriä, voit leikata kokeeksi yhden palan halki ja katsoa onko leikkauspinta myös sisältä tasaisen värinen, vai näkyykö keskellä vaaleita, raakoja laikkuja.







Kuvatulkkaus: Kelewele eli friteerattuja keittobanaanisiivuja lautasella 

Kelewele eli friteeratut maustetut banaanit

Keittobanaaneja
Suolaa
Inkivääriä (kuivattuna ja jauhettuna)
Cayennepippuria (kuivattuna ja jauhettuna)
Öljyä paistamiseen

Valitse mahdollisimman tummia tai jopa ihan mustia yksilöitä tätä ruokaa varten.
Leikkaa keittobanaanit noin 3-5mm paksuiksi siivuiksi. Ripottele siivujen päälle inkivääriä ja cayennepippuria. Kuumenna öljyä kasarissa, lisää sekaan suolaa. Paista kerrallaan vain sellainen määrä, että siivut eivät kosketa toisiaan. Kun keittobanaanisiivu on muuttanut väriä lähes kokonaan kullankeltaiseksi, käännä se ja paista vielä toiselta puolelta.
Nosta paperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois.
Voit friteerata keittobanaanin myös ilman mausteita pelkällä suolalla.







Kuvatulkkaus: Eto eli keittobanaaneja, kananmunia, avokadoviipaleita ja maapähkinöitä lautasella


Eto

Tämä ruokalaji on perinteisesti tarjoiltu morsiamelle hääpäivän aamuna Ghanassa. Monissa perheissä sitä tarjotaan aamiaiseksi myös syntymäpäiväsankarille. Se käy tuhdista aamiaisesta tai täyttävästä lounaasta tai illallisesta. Tarvitset ruoan valmistamiseen perunasurvimen.
Puhdistamatonta palmuöljyä löydät afrikkalaisista ja aasialaisista kaupoista. Sen voi korvata muullakin kasviöljyllä, mutta se antaa ruoalle ominaismakunsa vuoksi tärkeän vivahteen. Afrikkalaisen palmuöljyn tuotantoon ei liity samanlaisia ympäristökysymyksiä kuin aasialaiseen kumppaniinsa, joten sitä voi ostaa hyvillä mielin. Puhdistamaton öljy on myös terveellisempää kuin elintarvikkeissa käytetty puhdistettu skeida.
Valitse tämän ruoan valmistukseen keltaisia banaaneja, joissa on hieman tummia laikkuja.

Kuvatulkkaus: pullo ghanalaista palmuöljyä


Tarvitset siis:

Keittobanaaneja
Sipulia
Kananmunia
Avokadoa
Paahdettuja maa- tai suolapähkinöitä
Puhdistamatonta palmuöljyä
(Chiliä)

Keitä keittobanaanit kattilassa kananmunien kanssa suolatussa vedessä. Keittobanaanien kypsyessä kuori ja suikaloi sipuli. Lämmitä pannulla öljyä ja murenna sekaan kuivattu chili. Jos käytät tuoretta chiliä, keitä ja soseuta se ennen lisäämistä. Lisää sipulisuikaleet, kuullota hetki ja nosta pannu pois liedeltä. Sipuli saa jäädä rapsakaksi.
Keittobanaanien ollessa kypsiä, soseuta niitä varovasti perunuijalla. Sekoita varovasti sekään öljy-sipuliseos sekä tarvittaessa lisää suolaa.
Tarjoa kuorittujen kananmunien, viipaloitujen avokadojen ja paahdettujen maapähkinöiden kera.


Kommentit