3v


Meidän kolmevuotias on

❇️Erittäin puhelias. Koko ajan ja taukoamatta. Hän keksii tarinoita, selostaa leikkejä, kertoo havainnoistaan ja mielipiteistään, osallistuu keskusteluihin, vitsailee ja kysyy loputtomasti miksi.

❇️Vauhdikas ja karkeamotorisesti taitava. Hän hyppii, pomppii, kiipeilee, temppuilee ja liikkuu joka paikkaan juosten. Paitsi silloin kun on kiire.

❇️Suuresti tunteva ja tulinen luonne. Elämä on suuria tunteita. Pienet asiat, kuten itsepäinen dublopalikka, voivat aiheuttaa tsunamin kokoista kuohuntaa. Kolmonen tietää mitä ja miten haluaa. Useimmiten hän on kuitenkin iloinen ja levittää ympärilleen hymyjä ja aurinkoa olemalla innostunut ja onnessaan arjen ihmeistä. Esimerkiksi siitä, että lauantain jälkeen tulee sunnuntai ja viikonloppuun kuuluu näin ollen kaksi kokonaista vapaapäivää.

❇️Lempiväri: keltainen 
     Lempiruoka: paistettu keittobanaani
     Mielenkiinnon kohteet: työkoneet,         erityisesti kaivurit sekä dinosauruksetSuomi on edelleen kolmosen vahvin kieli, eikä se ole suomenkielisessä ympäristössä ihme. Olemme miettineet twi:n kielisten lastenkirjojen hankkimista tukeaksemme kielen kehittymistä. Lisäksi kolmonen katsoo internetistä twi:n kielisiä lastenlauluja ja ohjelmia. Englantia kolmonen ymmärtää hyvin, mutta tuottaa melko vähän. Hän on useimmiten kartalla siitä, mitä puhun miehen kanssa ja saattaa ottaa keskusteluun osaa suomeksi. Sen sijaan esimerkiksi numerot kolmonen osaa parhaiten englanniksi.
Kolmonen on myös alkanut kovasti pohtimaan ihonsa väriä ja puhumaan siitä päiväkodin aloittamisen jälkeen. En tiedä, kuinka paljon asia nousee esille päiväkodissa vai onko sattumaa, että hän on alkanut kiinnittää asiaan huomiota juuri nyt. Hän kyselee, miksi hänen ihonsa on ruskea ja iloitsee kun näkee ympäristössään ja internetissä tai telkkarissa lapsia joilla on esimerkiksi samanlaiset hiukset kuin hänellä. Olen alusta asti yrittänyt kiinnittää huomiota siihen, että meillä olisi kirjoja ja leluja, joissa on kaiken näköisiä ja värisiä ihmisiä. Esimerkiksi tummaihoisten dubloukkojen löytäminen on kuitenkin vaikeaa, mutta toisaalta kaiken vaivan arvoista, kun näkee, miten iso merkitys asialla on kolmoselle.
Olen tosi iloinen siitä, että asumme monikulttuurisessa ympäristössä jossa kolmonen näkee kaikkialta maailmasta saapuneita ihmisiä sekä lapsia, jotka ovat samanlaisia kuin hän, afrikkalaisen ja valkoihoisen rakkauden hedelmiä. Ajattelen, että vertaistuella ja ryhmään sekä joukkoon kuulumisella on tosi tärkeä merkitys ja se suojaa monelta ikävältä sanalta, jotka kolmonen väistämättä tulee ihonväristään ja taustastaan kuulemaan.

Kommentit