Ghanalainen kaalipata



Minulle iloisia asioita syksyssä ovat lähinnä satokauden tuotteet. Sienet ja juurekset, ihanat espanjalaiset mangot, puolukka ja kaali. Parasta kaali on pitkään haudutettuna paidassa ja makuparikseen se tarvitsee ehdottomasti neilikan, sen tietävät ghanalaisetkin. Alla oleva resepti on perusresepti, johon lisään proteiiniksi milloin mitäkin, papuja, oumphia, vöneriä... Ghanassa tähän hyvin todennäköisesti lisättäisiin savustettua kalaa ja se tarjoiltaisiin lisäksi keitettyjen kananmunien kanssa. Lähes kaikki kastikkeet, padat ja keitot saavat ghanalaisessa pöydässä seurakseen keitetyn kananmunan. Kuulin tähän kerran perusteluksi sen, että ghanalaisten rakkaus kananmuniin ja kalaan sinetöitiin viimeisenä suurena nälänhätävuonna 1982, jolloin tarjolla ei oikeastaan ollut muita proteiininlähteitä kuin kananmunia ja rannikolla asuville kalaa.

Jos pataan laitettaisiin lihaa, niin se olisi "assorted meat" kanasta, vuohesta tai naudasta eli erilaisia ruumiinosia kyseisistä eläimistä. En ole varmaan ikinä nähnyt ns. aitoa ghanalaista reseptiä, jossa olisi käytetty vain lihasuikaleita. Erityisen suosittua herkkua naudanliharuoissa on naudan nahka.



Mutta itse reseptiin. Valmistaaksesi makuaistiasi hellivän ghanalaisen kaalipadan tarvitset

Kaalia
Sipulia
Valkosipulia
Inkivääriä
Habanero chiliä tai tulisia kuivattuja chilejä
Neilikkaa jauhettuna
Suolaa
Kuorittuja tomaatteja tölkissä tai tuoreena
Öljyä
(vettä)

Suikaloi kaali ja lämmitä kattilassa reilusti öljyä. Lisää kaali ja hauduta kannen alla välillä käännellen kunnes kaali alkaa pehmetä. Lisää suikaloitu sipuli ja hienonnetut mausteet, kuullota hetki. Lisää tomaatit, murskaa ne puukauhalla. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Anna hautua kannen alla miedossa lämmössä vähintään tunti. Tarjoa riisin, gari fufun (eban) tai bankun kera.



Kommentit

  1. Kiitos ohjeesta. Eilen googlailin ruokia, joita tehdä jääkaappiin jääneestä kaalista ja muista kotoa löytyvistä aineksista. Päädyin tähän reseptiisi jota muokkasin vähän (lisäsin padan hauduttamisen loppuvaiheessa paistettua naudan jauhelihaa ja herkkusieniä). Tuloksena oli huikean maukas ruoka, kaali, inkivääri ja neilikka todellakin sopivat mahtavasti yhteen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti