Eggstew & yam

Imetysdietin purkamisen jälkeen ensimmäinen ruoka, jonka tein, oli tämä ghanalainen kananmunapata, sillä se oli niitä harvoja, joita olin todella suuresti ikävöinyt. Minulla on ollut elämässä pitkiäkin jaksoja, jolloin en ole ostanut kotiin mitään eläinperäisiä tuotteita. Viimeisin päättyi kun Valo oli noin neljävuotias eli kolmisen vuotta sitten (jos sitä imetysdieettiä ei lasketa mukaan). Olin silloin todella väsynyt, uupunut ja nuutunut, monestakin syystä, joista monet olivat toki ennemmin psyykkisiä kuin fyysisiä. Joka tapauksessa kananmunan palauttaminen ruokavalioon sai oloni paranemaan huomattavasti, itse epäilen, että b12-vitamiinitasoni olivat päässeet tosi alhaisiksi, sillä se imeytyy vitamiinitableteista kohtuullisen huonosti. Siitä lähtien olen popsinut kananmunaa.
Munat ovat ghanalaisessa keittiössä isossa roolissa, niitä syödään keitettynä ruoan lisukkeina, paistetaan munakkaiksi ja munakokkeleiksi sekä käytetään patojen osasina. Kananmunan suosio länsiafrikkalaisessa ruoanlaitossa perustuu varmasti pitkälti siihen, että ne ovat halpaa ja helposti saatavilla olevaa proteiinia.

Tämä pata on ihanan simppeli tehdä ja superhyvää. Lisukkeena olen käyttänyt jamssia, mutta riisi tai jopa perunakin sopii oikein hyvin. Jamssissa on jauhoista perunaa muistuttava rakenne ja makukin lähentelee samaa. Kuten peruna, jamssikin on mukulakasvi ja lajikkeesta riippuen niiden koko vaihtelee suurestikin. Suomen etnisissä kaupoissa olen tosin törmännyt vain samaan isokokoiseen, usein Ghanasta tuotuun lajikkeeseen. Jamssin kilohinta on pyörinyt täällä meidän kotikulmilla viiden euron molemmin puolin, joten ihan jokapäiväistä herkkua se ei meillä ole. Jamssia valitessa kannattaa valita mahdollisimman napakalta tuntuva yksilö, säilytys ehdottomasti mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa, jossa jamssi kokemukseni mukaan paleltuu ja menee pilalle. Jos et käytä koko mukulaa kerralla, niin kääri se muovipussiin ja säilytä kuivassa kaapissa.

Kuvatulkkaus: Jamssi leikkuulaudan päällä odottamassa kuorimista ja paloittelua


Jamssi valmistetaan kuorimalla, pilkkomalla ja keittämällä suolatussa vedessä.  Jamssista paljastuu lähes aina kuoriessa pieniä mustia pisteitä, jotka kannattaa vaan leikata pois. Muu osa on täysin syötävää. Suola antaa jamssille herkullisen säväyksen, joten sitä ei kannata unohtaa keittovedestä. Ennen keittämistä ylimääräinen tärkkelys huuhdellaan paloista viileällä vedellä. Palat kypsyvät nopeasti ja ovat parhaimmillaan heti tarjottuna. Pidempään seisoessaan keitetty jamssi tuppaa kuivumaan, joten kannattaa jättää kattilan pohjalle vähän keitinvettä ja pitää kansi tiiviisti kiinni. Jos lämmität jamsseja seuraavana päivänä, niin lämmitä ne siinä kattilan vesitilkassa liedellä tai valele vedellä ennen mikroon laittamista. Suosittelen lämpimästi visiittiä lähimpään etnokauppaasi ja jamssin kokkaamista jo tänään. Oma mielipiteeni on, että se pesee maun puolesta kotoisen perunan mennen tullen!

Kuvatulkkaus: Jamssia ja kananmunapataa lautasella


Eggstew eli  kananmunapata

tomaattimurskaa
sipuleita
liemikuutio
(suolaa)
kananmunia
chiliä
öljyä

Kuori ja suikaloi sipulit. Lorauta kasariin tai kattilaan reilulla kädellä öljyä, lämmitä se ja kuullota sipuleita. Sipulien pehmetessä lisää chili ja kuullota vielä hetki, kaada sekaan tomaattimurska, murenna mukaan liemikuutio. Anna kuplia miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia kunnes öljy nousee pintaan. Riko sekaan haluamasi määrä kananmunia (itse laitan 2-3 kpl kananmunia per tomaattimurskapurkki). Riko kananmunien rakenne varovasti ja jätä sitten porisemaan miedolla lämmöllä kunnes munat ovat kypsyneet. Tarkista suola, lisää tarvittaessa.

Vielä sananen chilien valinnasta. Marketeissa myytävät chilit ovat enimmäkseen täyttä kuraa ja maistuvat kitkeriltä ja pahoilta. Suosittelen visiittiä etniseen kauppaan ja ostamaan sieltä pienehköjä chilejä tuoreena tai nappaamaan pussillisen kuivattuja kokonaisia chilejä (pienikokoisia). Kuivatut chilit on kätevä murentaa sormien välissä ruokaan. Muutoin suosittelen käyttämään mieluummin jonkinlaista chilitahnaa tai -kastiketta, esim. schirachakastiketta tai harissatahnaa.

Lopuksi, hyvää ystävänpäivää jokaiselle lukijalle! <3



Kommentit

  1. Hei kirjoittaja!

    Olen blogisi vakiolukija ollut jo Valon vaiheista saakka, harvoin kuitenkaan kommentoin. Siispä tahdonkin nyt kiittää mukavista jutuista ja ajatuksia herättävästä tyylistäsi kirjoittaa.:) Kysyisin samassa yhteydessä asiasta, jota olen pohtinut. Kuviesi alapuolella on usein kuvatulkkaus, jossa sanoin selitettynä kuvan sisältö pääpiirteittäin. Kenelle/ millaisia erityispiirteitä omaavalle henkilölle ne on tarkoitettu?Uskon ja ymmärrän, että niillä on varmasti tärkeä merkitys, mutta ymmärtämättömänä ihmisenä en itse ole keksinyt vastausta. Kiitos jos jaksat valottaa asiasta! :)

    Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Liisa,

      Ja kiitos kehuista sekä kysymyksestä. Kuvatulkkaus on tarkoitettu näkövammaisille henkilöille. Eli ideana on tarjota tieto kuvan sisällöstä myös sille, joka ei sitä näe. Näkövammaiset käyttävät tietokoneella tekstinlukuohjelmaa lukemiseen, enkä ihan tarkkaan tiedä, miten ne toimivat kuvan tullessa eteen (ilmoittavatko, että edessä on nyt kuva vai hyppäävätkö ne vain suvereenisti kuvien ylitse), mutta joka tapauksessa minun blogissani lukuohjelman pitäisi kuvan kohdalla kertoa tuo kuvatulkkauksen teksti.

      Poista
  2. Teen töitä ux designerina ja ruudunlukijat ovat yksi osa, joka täytyy ottaa huomioon.

    Yleensä ruudunlukijat lukevat kuvaan itseensä ”istutetun” alt captionin suoraan nettisivun koodista. Alt caption on piilotettu visuaalisessa käyttöliittymässä eikä näy peruskäyttäjälle ollenkaan. Mikäli blogipohja on huolella rakennettu sen tulisi antaa kirjoittaa kuville jonkinlainen kirjallinen kuvaus (huom eri asia kuin kaikille käyttäjille näkyvä kuvateksti) kuvien lataamisen yhteydessä. Tässä tapauksessa ruudunlukija siis lukisi tuon blogissa näkyvän kuvatulkkauksen kaksi kertaa peräkkäin. Ensin kuvan metadatasta ja sitten itse blogitekstistä.

    Valitettavasti esteettömyys verkossa on vielä aika lapsenkengissään, joten on hyvin mahdollista että tässä blogissa ruudunlukija lukee kuvatiedostot nimen ja jatkaa sitten blogitekstin parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos paljon tästä mielenkiintoisesta tiedosta! Täytyykin ruveta selvittämään olisiko bloggerilla mahdollista kirjoittaa kuvatulkkaus "kuvan sisään". Kaikkea sitä oppii kun vanhaksi elää. 😁

      Poista

Lähetä kommentti