Me ma mo adowa pa!

Meillä juhlittiin miehen 35-vuotissyntymäpäiviä. Ei mitenkään mullistavasti ja miehellä oli päivällä töitäkin, mutta mielestäni syntymäpäivä pitää aina huomioida jotenkin, oli kyseessä mikä tahansa ikä.
Kakkua en viitsinyt leipoa, sillä se olisi päätynyt 90 prosenttisesti esikoisen kitaan - itse en imetysdieetiltäni pysty kakkuilemaan ja mies taas on hyvin pieniruokainen mitä tulee sokeriin. Ghanassa elää vahvana uskomus, että sokeri vaikuttaa alentavasti potenssiin.
Sen sijaan valmistin maissiryyneistä, taatelista ja kookoksesta makeisia, täytin kulhon popkornilla ja ruoaksi tein jollof -riisiä, jota usein Ghanassa juhlaruokana tarjoillaan.



Jollof  -riisi

(Thai)Riisiä
Tomaattimurskaa
Papuja
Sipulia
Valkosipulia
Currya
Kuivattuja chilejä
Timjamia
Liemikuutio
Suolaa
Öljyä

Kuori ja pilko sipuli, kuumenna kattilassa öljyä. Kuullota sipulia öljyssä, lisää hetken päästä hienonnettu valkosipuli, curryjauhe ja murennetut kuivatut chilit. Kuullottele hetki, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää tomaattimurska, pavut, timjami ja liemikuutio sekä tarvittaessa suolaa. Kastike saa olla voimakkaasti maustettu ja suolattu, sillä sen tulee mustaa myös siinä kypsyvä riisi.
Lisää riisi. Itse laitan suhteessa kaksi kuppia riisiä yhteen tomaattimurskapurkkiin. Lisää sen jälkeen vettä suhteessa 1 kuppi riisiä / 1½ kuppia vettä.
Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla kunnes riisi on kypsää ja neste on imeytynyt siihen.
Jollof-riisin voi tarjoilla esimerkiksi paistetun kanan tai kalan seurana, lisänä voi nauttia esimerkiksi keitettyjä ruokabanaaneita. Meidän kasvissyöjäperheessä sitä syödään sellaisenaan, suolapähkinöillä höystettynä tai paistettujen oumph-suikaleiden kera.


Maissimannamakeiset


Kuvatulkkaus: maissimannamakeisia sekä englanninkielinen syntymäpäiväkortti, johon on painettu teksti: "Big day, big dreams, big love, big hug"

Maissiryynejä eli polentaa
Kookosmaitoa
Vettä
Taateleita
Öljyä
Sokeria
Suolaa
Vaniljaa
Kardemummaa
Kookoshiutaleita

Litran nestemäärästä tulee noin 20 palloa.
Mittaa kattilaan litra nestettä, josta puolet on vettä ja puolet kookosmaitoa. Lisää sokeria maun mukaan sekä ripaus suolaa ja reilu loraus öljyä. Paloittele sekaan taatelit, mausta kardemummalla ja vaniljalla. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada sekaan mannaryynit ohuena nauhana. Ryynejä tulee niin paljon, että muodostuu kiinteä, pehmeä möntti. Anna möntin kypsyä viitisen minuuttia sitä sekoitellen.
Massan jäähdyttyä muotoile siitä käsin palloja, jotka pyöritellään vielä kookoshiutaleissa.


Tiesittekö, että Ghanassa syntymäpäivälahjaa - tai edes korttia - ei koskaan avata antajan läsnäollessa, vaan vasta kun ollaan yksin. Muu olisi epäkohteliasta.
Toinen syntymäpäiviin liityvä perinne on se, että sankarin niskaan kaadetaan jääkylmää vettä. Tämän opin omakohtaisesti kun vietin ensimmäistä kertaa syntymäpäivääni mieheni kanssa. :D
Hyvää syntymäpäivää toivotetaan twi:n kielellä seuraavasti:
Me ma mo adowa pa!
Ja siihen vastataan tietysti "kiitos" eli:
Medaase.


Kommentit

  1. Kaatoiko miehesi vettä niskaasi syntymäpäivänäsi?! Muista, että jokaista kohdellaan niin huonosti kuin hän antaa kohdella, voi joko asettaa rajat tai alistua röyhkeään kohteluun! Itse en edes jatkaisi parisuhdetta noin sairaan tempun jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      eikös kirjoittaja juuri ilmaissut, että veden kaataminen on Ghanalainen tapa ;) Vastaan siis sinulle näin anonyymi :) Eri maissa on erilaisia tapoja.

      Poista
    2. Minä olen lähinnä surullinen, että tällä ekalla anonyymilla on niin surkea elämä, että hän käyttää sen trollaamalla kolmelta aamuyöllä. Ja että ylipäätään hän saa kiksejä tällaisesta kommentoinnista.

      Poista
  2. Ihana tapa muistaa synttärisankaria mieluisilla herkuilla. Meillä lasten synttärit muistetaan, mutta aikuisten juhlat tahtoo jäädä aika pienelle. Täytyisikin muistaa tehdä jotain pientä ylläriä ensi viikolla, kun on miehen synttärit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se tosiaan vaadi kuin muistamisen. Mitään isoa ei tarvita, paitsi ehkä sitä tärkeintä: aikaa olla yhdessä. ☺

      Poista

Lähetä kommentti