Työmoraali ja koronahaasteet

Korona-aika on tuonut eteen hämmentävän tilanteen koskien sairaan lapsen hoitoa. Päiväkotiin ei saa mennä pienilläkään oireilla ennen testiä ja senkin jälkeen vain lievillä oireilla. Tänä syksynä en ole vielä kertaakaan jäänyt kotiin huonovointisen ja väsyneen lapsen kanssa, vaan virtaa ja energiaa on riittänyt flunssaoireista huolimatta normaaliin malliin.
Olen työmoraaliltani mallia "pää kainalossa töihin" ja kotiin jääminen nenätukkoisen tai yskivän lapsen kanssa on tuntunut poikkeuksetta huijaukselta. Tuntuu väärältä jäädä pois töistä ja viettää aikaa lapsen kanssa, joka täytyy ehdottomasti viedä ulkoilemaan ja muutenkin kehittää päiviin sisältöä jotta energiamäärät saa puretuksi.
Oman haasteensa tilanteeseen tuo se, että mihinkään ihmisten ilmoille ei ole asiaa, sillä kontakteja täytyy välttää. Olemme kehittäneet syksyyn 'fillari alle ja metsään' - tyyppisen ratkaisun ja se on toiminut tähän loppumarraskuun ankeuteen asti hyvin. Nyt sade ja kylmenevät säät tekevät pitemmistä päiväretkistä hankalia. Onneksi sadesäällä ja oikealla ajoituksella talonyhtiön piha ja leikkipuistot ovat enimmäkseen tyhjillään ja olemme voineet hyödyntää niitä. Syksyiset uimarannat ovat myös loistavia leikkipaikkoja tällaisiin tilanteisiin! Varsinaista lähimetsää meillä ei ole, siis sellaista, johon voisi kotiovelta jalkaisin matkata.
Toki kotoakin löytyy kivaa puuhaa. En voi mitään sille, että pipareiden leipominen ja joululaulujen kuuntelu tuntuvat hieman syntisiltä kun on sairaan lapsen hoitovapaalla, mutta elämästä nauttimista ja hyvää mieltä ei ehkä kuitenkaan ole tässäkään tapauksessa kielletty?
Tämä on hyvä oppimisen paikka myös itselle. Korona-ajan jälkeen vien huojentuneena ja hyvillä mielin pienestä tukkoisuudesta kärsivän ja muutoin hyvävointisen lapsen päiväkotiin, mutta ehkä kuitenkin kuuntelen omaa ja lapsen kroppaa herkemmällä korvalla. Kotiin voi opetella jäämään aikaisemmin kuin kuumeen vihdoin noustessa ja olon ollessa kamala.

Kommentit

 1. Itse työskentelen päiväkodissa ja täytyy todeta tähän, että milloinkaan eivät ole lapset olleet keskimäärin niin terveitä päiväkodissamme, kuin tänä syksynä, kun yksittäiset lapset ovat jääneet pienistäkin oireista kotiin sairastamaan. Yksittäisiä pidempiä poissaoloja on siis ollut, mutta flunssat eivät ole yltyneet epidemioiksi, jotka yleensä jylläävät päiväkodissa syksyisin. Ymmärrän, että turhauttaa jäädä vain lievästi flunssaisen lapsen kanssa kotiin, mutta samalla muut lapset välittyvät tartunnoilta! Joten tältäkin kannalta voit olla hyvällä omallatunnolla lapsesi kanssa kotona. Tsemppiä harmauteen ja iloa joulun odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä käytäntö varmasti vähentää tartuntoja ihan kaikkien flunssien osalta. Ehkä vähän harmillista on se, että palkallisia hoitovapaapäiviä on vain kolme kappaletta jonka jälkeen kaikki poissaolot meneevät vanhempien omasta palkkanauhasta. Se taas ei ole kivaa jos se toistuu vaikka joka kuukausi. Mutta eipä asiantilalle mitään mahda.

   Poista
 2. Antaako muuten miehesi esimerkiksi rokotuttaa lapsesi (en nyt puhu koronarokotteesta, vaan yleensä)? Afrikkalaisessa kulttuurissahan lapsilla ei ole oikein mitään arvoa ja on ihan normaalia antaa lapsen kuolla, kun ei viitsitä rokotuttaa tai viedä lääkäriin, vaikka lapsi sitä tarvitsisi. (Tiedän kyllä, että kyse on usein varattomuudesta, mutta juuri siinä se lapsiviha/itsekkyys ilmenee, että tehdään lapsia huonoihin olosuhteisiin. Jos oikeasti välittää lapsista, käyttää ehkäisyä (vaikka seksi ei ole silloin ihan niin kivaa), jos ei ole varaa hoitaa ja kouluttaa syntyvää lasta.)

  VastaaPoista
 3. Viitaten edellä olevaan kommenttiin... Voi luoja, mitä ihmiset kirjoittavat. 😖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kyseisen kommentoijan aivoitukset kertovat ennen kaikkea hänestä itsestään. Jostain syystä hän yrittää kaikkensa saadakseen muut ihmiset pahalle tuulelle ja kiukkuisiksi. Ehkä hänellä itsellään on kovin paha olla? Joka tapauksessa kieltäydyn ottamasta hänen negatiivisia vibojaan vastaan ja suosittelen samaa muillekin. 😉 Ei hän ehkä (toivottavasti) loputtomiin jaksa huudella jos kukaan ei lähde mukaan.

   Poista

Lähetä kommentti