Vielä vähän paremmin

Viimeajat ovat hurahtaneet aika tiiviisti opiskellen toiminimiasioita. Mies on aloittelemassa uutta liiketoimintaa ja vaikka kielitaito on jo tosi hyvä, niin hän on tarvinnut paljon tukea ja apua virallisia ja vaikeselkoisia termejä vilisevissä vero-, vakuutus- ja lakipykäläasioissa. Itsessänihän ei ole tippaakaan yrittäjäverta, minua kauhistuttaa ajatus, että olisin vastuussa omasta toimeentulostani ja siitä, että osaan maksaa kaikki verot ja eläkemaksut oikein. Puhumattakaan siitä, että ei kertyisi lomia. 😄 Toisaalta uskon, että oma pedantti luonteeni sopisi yritystoimintaan. Joka tapauksessa menin lupautumaan siihen, että voin hoitaa alkukuukausien kirjanpidon, kunnes toiminta lähtee kunnolla liikkeelle ja on tarpeen ottaa joku ammattilainen tekemään se. Vastuu painaa, mutta onneksi toiminimen kirjanpito ei ole kovin monimutkaista, tai siis, se ei ainakaan näytä siltä kun olen siihen liittyviä seikkoja lueskellut. 😄


Kuvatulkkaus: keväinen metsikköön puhkottu hiekkapolku kaksi viikkoa sitten kuvattuna.


Miehelle yrittäjyys ei tunnu olevan suuri kauhistus. Ghanassa se on tosi yleistä, vaikka sielläkin toki kaikenlaisia säädöksiä ja lomakkeen täyttämisiä riittää. Ghanassa päälle tulee korruptio, virallisten päätösten saaminen kestää kauan, mutta setelitukulla paperisi pääsevät kasan päälimmäisiksi. Suomessa kaikki vaan kestää aikansa ja asialle ei voi mitään. 😄😄


Kuvatulkkaus: männyn ja kukkivan vaahteran latvus kurkottavat toisiaan kohti 


Miehellähän on jo aiemmin ollut kaverin kanssa yrityshommia, mutta hän ei ole ollut paperitöistä vastuussa. Nyt ajatuksena on kokeilla ihan toista alaa. Jo parin vuoden ajan hän on yritystöiden ohella kokeillut palkkatyön saamista tai maahanmuuttajille suunnattuihin ammattikoulutuksiin pääsyä, tuloksetta. Vastauksena on useimmiten, sekä työharjoittelujen että -haastattelujen jälkeen, toteamus: "Olet tosi hyvä tyyppi ja sopisit tähän työhön loistavasti. Työmotivaatiosi on korkea. Ymmärrät suomea tosi hyvin, mutta sinun pitäisi puhua vielä vähän paremmin." Siis senkin jälkeen kun mies on opiskellut suomea kansalaisuuskokeessa vaadittavalle tasolle. Uskon, että turhauttaa. Varmastikin tuntuu, ettei oikein ole muita vaihtoehtoja kuin työllistää itse itsensä.

Tuo mystinen 'vähän paremmin' on kätevä tapa pelata maahanmuuttaja ulos. Aikuisena maahanmuuttaneen kielitaito ei tule koskaan olemaan niin hyvä kuin äidinkielenään kieltä puhuvan. Puheesta kuuluu aksentti eikä kieli ole yhtä rikasta. Mutta suomenkielisistä työyhteisöistä pois sulkemalla työssä tarvittavaa sanastoa ym. on myös mahdoton oppia.

Kuvatulkkaus: vodkasi on Venäjältä, elokuvasi Amerikasta, elektroniikkasi Kiinasta, kahvisi Brasiliasta, öljysi Saudi-Arabiasta, paitasi Intiasta, numerosi arabialaisia... Ja sinä olet huolissasi, että naapuriisi muuttaa maahanmuuttaja? 


On jotenkin nurinkurista, että monen mielipide tuntuu olevan, ettei Suomeen tarvita maahanmuuttajia. Ainakin täältä pääkaupunkiseudulta katsottuna voin kuitenkin todeta, että ilman maahanmuuttajia bussit ja taksit eivät kulkisi, ravintoloita olisi surkean vähän ja julkiset paikat sekä toimistot olisivat ruokottomassa kunnossa. Moni laitos jäisi ilman hoitajia ja terveyskeskuksissa ei olisi sitäkään vähää lääkäreitä. Uusia rakennuksia ei nousisi samaan tahtiin. Eivät maahanmuuttajat näitä töitä ole meiltä varastaneet. Ne vaan eivät enää kelvanneet suomalaisille, joille on vuosikymmeniä tolkutettu, että mitä korkeampi koulutus, sen parempi olet ihmisenä.

En usko, että kauhean iso prosentti maahanmuuttajista tulee tänne elämään sosiaaliturvan varassa. Toki heitäkin on. Itse tunnen myös monia suomalaisia, jotka ovat sitä mieltä, että ottavat mieluummin toimeentulotukea kuin töitä. Jokaisessa kansassa on vapaamatkustajansa. Vaikka maahanmuuttajien työttömyysprosentti on "kantaväestöön" suhteutettuna suurempi, niin on väärä johtopäätös, että se johtuisi siitä, että he eivät halua töitä. He eivät välttämättä löydä niitä. Kaikki eivät kertakaikkiaan ole yrittäjämatskua.

Kuvatulkkaus: lehtikuusi kukkii


Miehelle toivon onnea uudelle yritykselle. Enkä oikeastaan epäile hetkeäkään etteikö hänen työmotivaatiollaan saisi hommaa toimimaan.


Kommentit