Suomi VS Ghana

Mukavaa alkavaa viikkoa ja anteeksi pienimuotoinen blogihiljaisuus. Tässä kuitenkin tulee jatkoa Suomi vastaan Ghana -juttusarjalle, jota on aina yhtä mielenkiintoista tehdä ja joka saa aikaan loistavia keskusteluja miehen kanssa. Tällä kertaa sukelsin työ- ja raha-asioiden pariin.


Kuvatulkkaus: Euroseteleitä
Lähde https://all-free-download.com/free-photos/euro-money.html




Kuvatulkkaus: Cedi kolikoita ja seteleitä
Lähde https://business.com.gh/2018/07/13/cedi-dollar-performance-investors-expect.php


Yritin etsiä tilastotietoa siitä, mitkä ovat suosituimpia ammatteja Suomessa ja Ghanassa, mutta niistä oli yllättävän vaikeaa löytää tilastotietoja. Jäimme mieheni kanssa ihmettelemään Ghanan alhaista työttömyysprosenttia sekä sitä, voiko se pitää paikkansa. Luku on kuitenkin tarkistettu useammasta lähteestä, joten kai se on uskottava. Mies epäili, että työt ja työttömyys tilastoidaan Ghanassa pakosti eri tavalla kuin Suomessa, koska luku on niin pieni. Esimerkkinä mies käytti omaa perhettään, jossa hänen seitsenlapsisessa perheessään vain kolmella on töitä; hänellä itsellään, hänen Italiassa asuvalla siskollaan sekä yhdellä hänen Ghanassa asuvista veljistään. Jokaisella perheen lapsista on kuitenkin yliopistokoulutus.
Toisaalta Ghanassa on valtavasti nuorta, yritteliästä ja ahkeraa työvoimaa, sillä väestörakenne on aivan erilainen kuin Suomessa.  Ehkäpä miehellä vain on vanhentunut käsitys Ghanan työvoimatilanteesta?
Ghanasta maana kertoo paljon se, köyhyysrajan alapuolella elää 21,4% ihmisistä, kun keskiarvo Afrikassa on 43%. Toki matkaa Suomen viiteen prosenttiin on vielä paljon.


Kuvatulkkaus: simpukoita
Lähde https://www.flickr.com/photos/thalo/2601070713


Tiesittekö muuten, että Ghanan rahayksikkö cedi tarkoittaa miehen twi-kielellä simpukkaa. Simpukoita käytettiin Ghanassa maksuvälineinä ennen rahan painannan aloittamista. No, nyt tiedätte. :)

Mukavaa viikkoa kaikille!

Kommentit