Kuinka maailman tarinat syntyvät

Tiesittekö, että miehen ashanti-heimon perinteisistä tarinoista löytyy ihan oma hämähäkkimiehensä. Hahmon nimi on Anansi ja hän esiintyy toisinaan miehen, toisinaan hämähäkin muodossa. Tarinat tunnetaan hyvin ympäri Länsi-Afrikkaa ja Karibiaa (erityisesti Jamaikalla).
Nämä tarinat ovat miehelle tuttuja ja rakkaita ja ne on tarkoitus siirtää eteenpäin myös kolmoselle.
Minulle on tullut ajatukseksi koota lukuisat Anansi-tarinat suomeksi ja kuvittaa ne. Seuraavassa viikonloppuunne kertomus siitä kuinka Anansi alunperin sai kaikki tarinat haltuunsa.

🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️

Aikoinaan maan päällä ei ollut lainkaan tarinoita. Niinpä eräänä päivänä hämähäkki nimeltä Kwanku Anansi päätti mennä taivaan jumalan, Nyan Konpon, luo, ostamaan kaikki tämän tarinat. Hän kutoi seitistään pitkät tikkaat ja kipitti niitä pitkin taivaaseen asti.

Nyan Konpo kysyi: "Mitä sinä, pieni hämähäkki, teet täällä korkealla?"
"Suuri ja mahtava Nyan Konpon, maailman kaikkien tarinoiden haltija, olen tullut ostamaan tarinasi", Anansi vastasi.

Nyan Konpon nauroi pitkään ja makeasti.
"Miten sinä, mitätön olento, pystyisit ostamaan tarinani, kun suuret ja mahtavat kaupungit, kuten Kokofu, Bekwai ja Asumengya, eivät ole siinä onnistuneet?"

"Kerro hintasi, suuri ja mahtava Nyan Konpon, niin yritän parhaani" Anansi vastasi.
Nyan Konpon ei halunnut luopua tarinoista, joten hän yritti asettaa niille mahdottoman hinnan.
"Tarinat saadaksesi sinun täytyy tuoda minulle Onini-pyython, terävähampainen Osebo-leopardi, Mmoatia-haltija ja pistimessään tulta kantava Mmoboro-mehiläinen.", hän sanoi.

Kuvatulkkaus: tuntemattoman taiteilijan näkemys Anansista. Lähde: https://m.imgur.com/gallery/DzqN7


Niinpä Anansi lähti matkaan. Ensin hän suuntasi sinne, missä Onini-pyython asui.
"Vaimoni Aso sanoo, että tämä palmupuun oksa on varmasti pidempi kuin viidakon suurin pyython", Anansi puheli kovalla äänellä. Pyython kuuli tämän ja lupautui mitattavaksi todistaakseen olevansa pidempi. Mutta koska käärmeiden on hyvin vaikea suoristaa itseään täyteen mittaansa, Onini antoi Anansin sitoa hänet seiteillään oksaan kiinni.
"Sinä todellakin olet hieman pidempi kuin tämä oksa.", Anansi sanoi.
"Nyt kun asia on todistettu, päästä minut irti, Anansi", Onini pyysi.
"Ei vielä, Onini. Ensin sinä teet pienen matkan taivaalle", Anansi vastasi.

Seuraavaksi Anansi kaivoi maahan suuren kuopan saadakseen kiinni Osebo-leopardin. Hän peitti kuopan lehdillä ja piiloutui odottamaan. Pian Osebo rymistelikin hurjaa vauhtia metsässä ja putosi suoraan kuoppaan. Anansi kurkisti kuopan reunalta.
"Osebo, mitä sinä teet siellä syvällä kuopassa?" hän kysyi.
"Typerä hämähäkki, etkö huomaa, että olen pudonnut. Auta minua heti paikalla!" Osebo murisi.
"Hyvä on. Tartu tähän seittiin ja kieritä se häntäsi ympärille", Anansi vastasi.
Osebo teki työtä käskettyä. Anansi sitoi seitin toisen pään puun oksaan, taivutti oksaa ja päästi siitä sitten irti. Oksa ponnahti ylöspäin ja veti leopardin kuopasta. Osebo jäi roikkumaan puun oksasta seitin varassa.
"Päästä minut heti alas!" leopardi vaati.
"Ei vielä, Osebo. Ensin sinä teet pienen matkan taivaalle", Anansi totesi.

Saadakseen kiinni Mmoboro-mehiläisen, Anansi täytti kalabash-puusta tehdyn astian vedellä. Hän otti ison baaninlehden ja meni seisomaan lähelle hedelmäpuuta, jonka ympärillä surisi mehiläisiä. Ensin hän piti lehteä päänsä päällä ja kaatoi asiasta vettä lehden päälle. Sen jälkeen hän siirsi lehden mehukkaan hedelmän yläpuolelle, kaatoi vettä ja sanoi kovaan ääneen:
"Oi mehiläiset, kuuletteko kuinka täällä sataa. Minulla on tyhjä kalabash-kulho odottamassa teitä, tulkaa sinne turvaan."
Mehiläiset lensivät suoraan kulhoon ja Anansi peitti kulhon suun nopeasti.
"Kiitos, Anansi, että pelastit meidät sateesta. Nyt se kuuluu kuitenkin tauonneen, joten päästä meidät ulos."
"Ei vielä, Mmoboro. Ensin teette pienen matkan taivaalle", Anansi totesi.

Nyt Anansilta puuttui enää Mmoatia-haltija. Niinpä Anansi valmisti nuken ja peitti sen puun kuoresta saamallaan tahmealla aineella. Nuken eteen hän asetti kulhon, jossa oli herkulliselta tuoksuvaa, höyryävää jamssia. Pian Mmoatia-haltija tulikin paikalle. Se oli kovin nälkäinen ja söi jamssit hyvällä ruokahalulla. Syötyään Mmoatia kiitti nukkea jamssista. Mutta nukke ei tietenkään osannut vastata takaisin ja niinpä Mmoatia, joka oli hyvin tarkka hyvistä tavoista, suuttui, menetti malttinsa ja läimäytti nukkea kädellään. Hänen kätensä tartttui kiinni nuken tahmeaan pintaan ja yrittäessään irrottaa sitä, toinenkin käsi tarttui kiinni.
Anansi, joka oli seurannut tapahtumia lähistöllä, asteli Mmoatian eteen.
"Anansi, auta minua heti paikalla!" haltija määräsi.
"Ei vielä Mmoatia. Ensin sinä teet pienen matkan taivaalle", Anansi sanoi.

Kuvatulkkaus: Tuntemattoman taiteilijan näkemys Anansin neljästä saaliista seittisäkin sisällä. Lähde: https://m.imgur.com/gallery/DzqN7


Anansi otti kaikki pyydystämänsä otukset mukaansa, tasapainotteli niitä päänsä päällä ja kiipesi seittitikkaitaan pitkin taivaaseen.
"Suuri ja mahtava Nyan Konpon, olen tullut takaisin", Anansi sanoi.
"Sinäkö se olet, pikku hämähäkki", Nyan Konpon hämmästyi. "Mitä olet tuonut mukanasi?"
"Olen tuonut Onini pyythonin, terävähampaisen Osebo-leopardin, Mmoboro-mehiläisen, jolla on tulta piikissään sekä Mmoatia-haltijan", Anansi luetteli.
"Kwanku Anansi, saat kolminkertaisen siunaukseni; kosi, kosi, kosi! Olet osoittanut olevasi tarinoideni arvoinen. Palkaksi työstäsi taivastarinani ovat tästä päivästä lähtien sinun käytössäsi. Eikä niitä enää kutsuta taivastarinoiksi, vaan nyt niiden nimi olkoon hämähäkkitarinat!"

Niinpä Anansi kapusi alas taivaasta ja täytti maailman tarinoilla, alkaen tästä tarinasta...

🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️🐍🐝🐅🧚🏿‍♀️🕷️

Kommentit

  1. Erittäin hyvä idea suomentaa uudenlaisia tarinoita tarjolle lapsille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Projekti etenee hitaasti mutta varmasti 😁

      Poista

Lähetä kommentti