Ghanalainen joulu

Ghanassa joulun aika ei liity samalla tavalla vanhaan pakanajuhlaan kuten Suomessa. Niinpä joulu on siellä puhtaasti kristillinen juhla. Sen sijaan joulun aikaan sijoittuu kaakaosadon korjuun aloittaminen. Joulun juhlinta keskittyy aikavälille 20.12.-6.1. ja tuona aikana pidetään paljon erilaisia joulutapahtumia ja juhlia. Piknikit rannalla ovat todella suosittuja joulun pyhinä. Ja aivan kuten Suomessakin, moni matkustaa kaupungista maaseudulle joulunviettoon. Alta löydät joitakin ghanalaisia jouluperinteitä.

Kuvatulkkaus: kolmonen viimeistelee joulukuusen koristelu-urakkaansa


Koristelut
Ghanassa ei tietenkään kasva kuusia, joten muovisia kuusia näkee lähinnä julkisissa rakennuksissa ja ostoskeskuksissa. Ghanalaiset koristelevat usein oman pihapuunsa, esimerkiksi mango- tai guavapuun, lasten tekemillä värikkäistä kreppipapereista leikatuilla koristeilla. Samoilla paperikoristeilla voidaan koristella myös asuntoa.

Jouluaatto
Paikalliset muusikot järjestävät ulkona paraateja.
Kirkoissa pidetään suuri jumalanpalvelus. Siellä lauletaan ja tanssitaan ja paikalliset lapset sekä nuoret esittävät joulun aikaan liittyviä näytelmiä. Kotona tarjotaan juhla-ateria.
Lapset huutelevat eräänlaista hyvän joulun toivotusta: "Egbona hee, egogo vo! " (Kristus tulee, hän on lähellä)

Joulupäivä
Aamu alkaa varhain kun lapset kiertävät ovelta ovelle laulamassa kristillisiä joululauluja. Tapa symboloi enkelikuoroa, joka ilmoitti Jeesuksen syntymästä.
Hieman ennen puolta päivää mennään jälleen kirkkoon messuun. Kirkon jälkeen kaduilla näkee paljon esityksiä. Kotiin päästyä jaetaan joululahjoja ja valmistellaan suurta jouluateriaa. Naapurit, suku ja ystävät kyläilevät toistensa luona.


Kuvatulkkaus: Papa Bronya -figuuri
Kuva: https://www.google.com/amp/s/www.pinterest.com/amp/pin/166492517455369337/


Joulupukki
Joulupukki on Ghanassa nimeltään Papa Bronya. Joulupäivänä pukki jakaa tai jättää jaettavaksi lelujen sijaan erilaisia makeisia ja muita herkkuja sekä joskus uusia vaatteita. Papa Bronya pukeutuu sandaaleihin ja punaiseen, keltaisella perinteisesti kuvioidulla kankaalla koristeltuun asuun.


Kuvatulkkaus: kolmonen leipomassa pipareita


Ruoka
Jouluaikaan Ghanassa syödään paljon, jopa viisi isoa ateriaa päivässä. Ne, joilla ei ole varaa syödä juhlavasti, ovat tervetulleita naapurien ja ystävien luokse nauttimaan yltäkylläisyydestä. Tarjolla on fufua, (maapähkinä) pataa, (jollof)riisiä, kalaa ja yhtä tai kahta lihaa, kuten vuohta ja kanaa. Ghanassa ei olla makean perään, mutta jälkiruoaksi on tarjolla hedelmiä ja kuivakakkua.

***
Kuvatulkkaus: pikeerillä, suklaapastilleilla ja marmeladeilla koristeltu piparkakkutalo, jota asuttavat tonttu-figuuri sekä pieni oljesta tehty possu  

Kuten kuvista näkyy, on joulun odotus sujunut meidän kotona perinteisissä suomalaisissa tunnelmissa. Kolmonen on osallistunut innolla jokaiseen puuhaan ja pari päivää sitten koristeltua kuusta on ihailtu ahkerasti. Erityisen innolla kolmonen odottaa sitä, että jouluna syödään suklaata.
Meidän joulun viettomme sujuu varmasti isoin osin suomalaiseen tapaan. Ruoka tulee kuitenkin olemaan ghanalaispainotteista ja lahjat olemme päättäneet jakaa vasta joulupäivänä. Kysyin kolmoselta, mitä hän toivoisi joulupukilta lahjaksi ja vastaus oli varsin ghanalainen: "keksejä" 🍪😄

Toivon jokaiselle lukijalle oikein mukavia ja rentouttavia joulun pyhiä! Tai, kuten twi-kielellä toivotetaan: Afenhyia pa! (hyvää joulua)

Kuvatulkkaus: sivuprofiili kolmosesta, joka tutkii jouluvaloja tonttulakki päässään

Kommentit

 1. Ihana tuo viimeinen kuva kolmosesta. ♥️ Hyvää ja rauhaisaa joulua teille!
  T. Marsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se on meidän virallinen joulutervehdyskuva. 😊 Hyvää joulua myös sinulle!

   Poista
 2. Hyvää joulua ja paljon keksejä kolmoselle <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti