8-vuotta

Jotkut päivät eivät unohdu. Äidin elämästä eivät unohdu lasten syntymäpäivät. Kun lapsi täyttää kahdeksan vuotta, lauletaan aamulla onnittelulaulu ja syliin sujautetaan halauksen jälkeen paketti. Leivotaan herkkuja ja kutsutaan sukulaiset kylään. Mutta huomenna tai tulevana viikonloppuna en saa tehdä niistä ensimmäistäkään. Taivallan kolmosen kanssa (ennusteen mukaan sateisessa) joulukuun harmaudessa hautausmaalle ja sytytän Valon lyhtyyn kynttilän.


Kuvatulkkaus: Valo istuu tuolissaan ruokalappu kaulassaan ja hekottelee leveästi


Tämä syntymäpäivä ei ole niin iso mörkö kuin aiemmat. Siihenkin, kumma kyllä, tottuu, ettei syntymäpäiväsankaria ole. Kyllä huominen on silti surun ja ikävän päivä, pohjavireeltään vähän haikea. Siitäkin huolimatta, että kolmonen varmasti repii minut miljoona kertaa tähän hetkeen ja saa hymyilemään ja nauramaan kanssaan.

Kahdeksan vuotta ei tunnu Valon kohdalla merkitykselliseltä, sillä vuosilla ei Valon eläessäkään ollut niin isoa merkitystä. Lakkasin vertaamasta Valoa ikätovereihin joskus kolmen vuoden tienoilla. Joskus havahdun pikkukoululaisia nähdessäni miettimään, että tuossa voisi olla Valo, jos kaikki olisi mennyt toisin.
Mutta se tuntuu turhalta ajatukselta. Minkään ei olisi tarvinnut mennä toisin. Olen kasvanut ajatukseen, että kaikki oli kauneinta sellaisenaan. Valo ja Valon elämä olivat merkityksellisiä ja täydellisiä juuri sellaisina kuin ne olivat.

Hyvää huomista syntymäpäivää, rakas poikani Valo.

Kommentit

 1. Hyvää syntymäpäivää!

  Ehkä joskus vielä leivotkin sen kakun ja kutsut sukulaiset synttärikahville. Juhlimaan sitä, mitä on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, on sekin ollut mielessä että juhlisi Valon syntymäpäiviä. Jonain vuonna olen leiponutkin, mutta kuitenkaan juhlamieli ei oikein löytynyt. Ehkä sittem kun kuolemasta on enemmän aikaa?

   Poista
 2. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut ihanalle Valolle. Toivottavasti teillä oli oikein mukava ja rauhallinen joulu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joulu on sujunut oikein mukavissa ja rennoissa tunnelmissa. 😊

   Poista

Lähetä kommentti