Angwa mo ja ghanalainen munakas

Tähän ghanalaiseen reseptiin löydät tarvikkeet lähikaupastasi. Kyseessä on angwa mo eli suorana käännöksenä öljyyn imeytetty riisi sekä sen kanssa perinteisesti tarjoiltu ghanalainen munakas. Riisin valmistuksessa kannattaa panostaa sipuleiden kunnolliseen ruskistamiseen, sillä ne tuovat ruoalle makua. Klassisessa angwa mo:ssa riisiin lisätään suolattua naudanlihaa, mutta koska emme syö lihaa, olen korvannut sen pakastealtaasta löytyvillä like meat "beef" suikaleilla. Minulla ei oikeastaan ole harmaitakaan aavistusta, miltä suolaliha maistuu tai ylipäätään sen rakenteesta, mutta mielestäni käyttämäni soijapohjaiset suikaleet sopivat makunsa ja tekstuurinsa puolesta täydellisesti tähän riisiruokaan, eikä ruoastaan tarkka mieskään ole niistä valittanut. Siinä missä suolattu liha paistetaan sipulien kanssa ja jätetään kattilaan kun sinne lisätään riisi ja vesi, olen paistanut soijasuikaleet erikseen ja lisännyt ne vasta valmiiseen riisiin. Suikaleilla on nimittäin tapana pehmetä nesteessä mössöisiksi.
Munatonta ruokavaliota noudattavan munakas syntyy muuten tietenkin kikhernejauhoista. :)






Agwa mo

jasmiini- tai muuta thairiisiä
miedon makuista kasviöljyä
sipulia
suolalihaa tai soijasuikaleita
suolaa
chiliä (tuoretta tai kuivattua, mutta kuivattua kokonaista)

Jos käytät pakastesoijasuikaleita, paista ne ensin pannulla öljyssä ja laita sivuun riisin valmistuksen ajaksi. Pilko sipuli suikaleiksi tai renkaiksi. Lämmitä kattilassa reilusti öljyä ja paista sipulit ruskeiksi öljyssä (älä kuitenkaan polta). Lisää sekaan ensin chili (ja halutessasi suolaliha) ja hetken paistamisen jälkeen riisi, anna öljyn imeytyä riiseihin. Chilin/chilit voi lisätä hienonnettuna tai kokonaisena makunsa mukaan. Lisää sitten vettä. Vettä tulee suhteessa 1 osa riisiä / 1,5 osaa vettä. Mausta suolalla (vettä kannattaa maistaa ja sen tulee maistua sopivan suolaiselta). Kun vesi alkaa poreilla, peitä kattila leivinpaperilla ja sitten kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Kantta ei saa nostaa kesken kaiken, sillä höyry tekee riisistä pehmeää ja ilmavaa.



Ghanalainen munakas

kananmunia
tomaattia
sipulia (myös kevätsipuli käy, itse käytän yleensä sekä kevät- että keltasipulia)
chiliä (tuoretta tai kuivattua)
valkosipulia
öjyä paistamiseen

Viipaloi sipuli, hienonna valkosipuli sekä chili ja kuutioi tomaatti. Jos pidät rapsakasta sipulista, kaikki ainekset voi sekoittaa keskenään ja kaataa paistinpannulle, jossa on kuumennettu tilkka öljyä. Jos haluat sipulisi kypsempänä, voi kuullottaa niitä hetken pannulla, sekoittaa muut ainekset keskenään ja kaataa sitten pannulle. Munakas paistetaan kullankeltaiseksi molemmilta puolilta.



Kommentit