Allergiakatsaus

Takana pian kaksi kuukautta dieetaten. Useamman kerran on jouduttu tekemään hienosäätöä, mutta lopulta on löytynyt kombo, jolla homma pysyy edes huterasti kasassa, paino sanalla 'huterasti'.
Ihottumaa on edelleen, mutta suurin osa ihosta on hyvässä kunnossa. Tuntuu, että kolmonen reagoi lähes kaikkeen, joten täysi oireettomuus ei ehkä ole saavutettavissa oleva tavoite (ainakaan niin kauan kun emme saa asiantuntevalta lääkäriltä apua). Pääasia on, että ihottuma ei juurikaan kutise ja yöt menevät nukkuen. Päiväunetkin ovat levollisempia.

Tuntuu kuitenkin, että mitään niistä vähistä ruoka-aineista, joita voin syödä, en voi syödä liian paljon tai oireet lisääntyvät. Se on aika haastavaa kun dieettiin kuuluu vain kourallinen aineksia ja energiaa elämiseen ja imettämiseenkin pitäisi saada. Niinpä olemmekin päättäneet alkaa pikkuhiljaa lisäilemään ruokavalioon uusia osasia, aloittaen yleisesti hyvin siedetyistä. Rohkaisua antoi kokeilu, jossa söin lyhyen reissumme ajan ns. normaalisti ja iho-oireet pysyivät siitä huolimatta kurissa - joskin kortisonirasvauksen avustuksella. Aina sekään ei kuitenkaan ole auttanut kun ruokavalio on ollut pielessä, joten ehkä pientä siedättymistä on tapahtunut.

Kolmonen on myös saanut pikkuhiljaa maistella ruoka-aineita dieettini sisältä ja se on tuonut uuden ongelman, nimittäin refluksin. Tavaraa nousee aivan selvästi ylöspäin ja se tekee kolmosesta levottoman ja kiukkuisen.
Refluksin paluu osaksi elämää on suoraan sanottuna vetänyt mielen matalaksi. Valon kuoltua oli vapauttavaa kun kenenkään ei enää tarvinnut kärsiä jatkuvasta pahasta olosta. Nyt se on täällä taas.

Olen jo lakannut toivomasta, että kolmosen allergiat ovat nopeasti ohimenevä juttu ja asennoitunut siihen, että meillä valvotaan, kutistaan ja kiukkuillaan pieleen menneiden ruoka-ainekokeilujen parissa vielä pitkään. Varsinkin, kun tuntuu, että ruokien lisäksi oireita voivat aiheuttaa muutkin asiat. Esimerkiksi kaikki vierailumme koteihin, joissa on eläimiä, ovat päättyneet useamman päivän kutinahelvettiin. Toisaalta vierailuja ei ole vielä ollut niin montaa, että voisin vetää asioiden välille yhtäläisyysmerkit. Epäilys on kuitenkin herännyt.

Toivottavasti joku terveydenhuollossakin jossain vaiheessa alkaa kuunnella meitä. Viimeisin käyntimme lääkärin luona oli tämän osalta täysin turha: kolmosen iho lehahti karseaan, märkivään ja tulehtuneeseen ihottumaan hänen maisteltuaan päärynää, mutta lääkäri vain määräsi antibioottivoidetta "atooppiseen ihoon".
Olemme miettineet yksityiselle menoa elokuussa, mutta ongelmana on, että meillä ei ole vakuutusta eikä näin ollen varaa sitoutua hoitoon yksityisellä puolella, kalliista labrakokeista puhumattakaan.

Oma jaksaminen on venytettyä, mutta minä olen käynyt tätä varten hyvän koulun. Huomaan, että olen alkanut asennoitua uusia pettymyksiä varten, niin että ne eivät tullessaan lyö niin kovaa. 
Kolmosen hymyjen ja touhujen lisäksi arjessa on kuitenkin onneksi myös toinen pystyssä pitävä pilari: mieheni, joka on yhtä lailla sitoutunut allergioiden hoitoon, miettii kuvioita kanssani ja jaksaa tsempata. Toisenlaisestakin tilanteesta on kokemusta, joten olen asioiden tästä laidasta erityisen kiitollinen.

Kommentit

 1. Sinulla on ilmeisesti allergioista paljon kokemusta. Meillä oli aikoinaan lapsella niin paha suolioireinen maitoallergia, sekä paha refluksi siihen liittyen, että muidenkaan ruoka-aineiden siedättyminen ei onnistunut ennen kuin suoli oli kunnossa. Imetysdietti ei myöskään onnistunut, koska suolisto reagoi ihan kaikkeen. Uskon, että yksityislääkärin kautta voisitte saada myös lähetteen iho- ja allergiasairaalaan. Tämä ei ole mainos, mutta Mehiläisessä ainakin on eräs tosi hyvä vanhempi naishenkilö allergialääkärinä ja varmasti on paljon muitakin. Tsemppiä selvittelyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä!
   En ole mikään ekspertti allergioissa, mutta sen sijaan puhumattoman lapsen voinnin havainnoinnissa olen mielestäni kohtuu kokenut. Siitä on apua.
   Allergioista minulla on omakohtaista kokemusta siitepölyn muodossa, lapsena oli myös siihen liittyviä ristiallergioita, nyt ei enää niinkään. Tietoa olen kolmosen myötä kaivanut esiin hurjat määrät, tämänkin opin Valon kanssa.

   Meillä allergia ei ole oireillut suoliperäisesti, mutta olen silti antanut nyt kohta kuukauden ajan vahvaa maitohappobakteerikuuria kolmoselle. Itsekin syön mhb+probioottikomboa. Kenties niistäkin on ollut apua.

   Poista
 2. Yksityiseltä voi saada lähetteen kunnallisen puolen erityissairaanhuoltoon, joten sikäli kannattaa käydä ehkä yksityisellä, vaikkei koko tutkimusrumbaa yksityisellä haluakkaan käydä läpi. Näin meillä on toimittu muiden vaivojen kanssa lapsilla Tsemppiä allergioden kanssa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti