Unista

Valon kuoleman jälkeisinä öinä pelkäsin painajaisia. Illalla muistikuvat ruumiista valtasivat mieleni ja pelkäsin nukahtaa. Kriisityöntekijät sanoivat, ettei painajaisia kannata pelätä, yleensä psyyke suojaa ja torjuu painajaiset kuoleman jälkeisinä päivinä. Enkä ole nähnyt yhtäkään painajaista. Myös iltaiset muistikuvat helpottivat nopeasti, vaikka illat ovat edelleen aikaa jolloin ajatukset liikkuvat helposti kipeissä paikoissa. 

Kaksi viikkoa Valon kuoleman jälkeen aloin nähdä unia Valosta. Varsinkin ennen hautajaisia näin useampana yönä unta että Valo heräsi ja hautajaiset voitiin perua.
Unissani pidän Valoa useimmiten sylissä. Katselen vain. Ja Valo katsoo minuun usein takaisin. Sitä hän ei eläessään tehnyt näön menetyksen jälkeen, sillä sokea ei katso silmiin. Unissa saatan jopa tuntea Valon kropan painon käsivarsillani. Ne tuntuvat todellisilta. Tunnelma on aina rauhallinen. Välillä liikumme kaupungilla, Valo rattaissaan, ja hoidamme asioita.

Joka kerta unissa muistan kyllä, että Valo on kuollut. Arvioin unessa, mahtaako se olla totta vai unta. Välillä tajuan unissanikin, etteivät ne ole totta. Välillä ajattelen, että Valon paino käsivarsillani on niin todentuntuinen, etten voi uneksia. 

Viimeisin uneni oli juuri sellainen jossa ajattelin, että sen täytyy olla totta. Kerroin Valolle että rakastan häntä. Minua painaa toisinaan se etten sanonut hänelle niin viimeisenä yönä peitellessäni häntä, vaan tunsin lähinnä turhautumista kun yö oli taas mennyt valvoessa. Ymmärrän järjellä, että harva vanhempi kertoo lapselleen umpiväsyneenä kolmelta yöllä rakastavansa tätä. Kadun silti, etten tehnyt sitä.

Herätessäni muistan uneni, mutta niiden todellisuuden tuntu haihtuu nopeasti. En tavoita painon tunnetta käsivarsillani tai kasvojen tarkkoja, eläviä piirteitä. 
En odota nukkumaan mennessäni että uneksisin Valosta, mutta olen aina onnellinen kun hän tulee käymään. Unista ei jää paha mieli, ei suunnaton ikävä, vaan hyvä, rauhallinen olo.

Kommentit

 1. Huomenta M.M.! Luin pitkästä aikaa blogiasi ja nyt vasta halaan sua <3 . Olen itse sairastunut syksyllä vakavasti ja saikulla ensi syksyyn asti. Voimia sulle ja läheisille suruun! T.A-M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   Ja kiitos. Elämä jatkuu päivä kerrallaan.
   Olipa kurjia uutisia, toivon kovasti voimia ja terveitä päiviä sinulle <3

   Poista
 2. En saanut luettua tekstiä loppuun kyynelten läpi, itkettää niin. Lohdullisia ja kauniita unia, kuitenkin surua ja kaipausta. Tietenkin.

  Unet ovat parantavia ja korjaavia, niin uskon. Isäni kuoleman jälkeen näin ihanan unen. Isä istui hyvinvoivana kotona, omassa lempituolissaan ja sanoi, että kaikki on hyvin. Että hän on terve, ei mitään hätää. Herättyäni tuntui niin levolliselta ja ihanalta.

  Voimahalaus, sinä ihana.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu. Unilla voi tosiaan olla parantava voima, ainakin tällaisilla levollisilla. Sinun unesi isästäsi kuulostaa kovin kauniilta.
   On ihanaa kun Valo tulee käymään unissani. <3

   Poista
 3. Ihana lukea kauniista unistasi Valosta ��. Itseäni vaivaa kun en ole kertaakaan saanut unessani vastausta että onko kohtukuolemalle menettämälleni vauvalla kaikki hyvin....��. Tapauksesta on jo 6 vuotta.

  Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan varma, että hänellä on kaikki hyvin. <3
   Voihan ne viestit tulla muullakin tavoin. Itselleni tuli hyvä mieli kun Valon haudalla käydessäni takilleni lensi kevään ensimmäinen kärpänen ja jäi siihen hengaamaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Sanoin kiitos ja vie terveisiä, vaikka vähän hassuksi tunsinkin itseni. Onko se vain psyyken huijausta vaiko ei, jokainen ratkaiskoon itse. 😊

   Poista
 4. Unet on tärkeitä, kumpa niistä aina oivaltaisi sen sanoman. Minullekin tulee usein kuolleita uniin, tulee niitä kyllä hereillä ollessakin. Sauna on mulle hyvä paikka pyydellä käymään, kun siinä itse rentoutuu "nirvanaan" , se on hyvä välitila saada yhteys.... Yhteyttä kannattaa pyytää ja antaa tietoisesti lupa, jotkut eivät "henno tulla yllättäen". Tätä elämää on niin monessa kerroksessa. Kiva kun koet Valon ilmestymisen levollisena ja ihanana juttuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri viime yönä näin Valosta unta. Olimme muuttamassa uuteen kotiin ja hän köllötteli levollisena sängyssä - joka ei suinkaan ollut sairaalasänky, vaan isoveljensä vanha valkoinen lastensänky, jossa Valo ei ikinä nukkunut ja katseli tapahtumia. On liikuttavaa, että näissä unissani Valolla on näkö ja että hän vaikuttaa aina niin levolliselta ja hyvänvointiselta. Ei ikinä refluksia tai epikohtauksia. Se on lohdullista.

   Poista
  2. Sellaisena Valo haluaa itsensä sinulle näyttää, "vain" poikanasi - sen vammaisen pojanhan olet jo muutenkin nähnyt... Ja sinä haluat nähdä, millainen Valo olisi ollut "vain" poikana, ilman kaikkija vaivoja ja sairauksia ja vammoja yms. Ja hyvä, että koet sen lohdullisena. Minä usein käyn nukkumaan ja teen hengitysharjoituksen, tasapainoitan mieltä ja pyydän, että saan nähdä sellaista unta mitä tarvitsen ohjaamaan minua oikeaan suuntaan.... Joskus aamulla oivallan hyvin unen merkityksen, koskus moetin viikkokaupalla jotain ihan sekoa untani. Muistan jotkut unet kuin elokuvaa oisin katsonut, voi. Kertoa jokaisen sanan ja yksityiskohdan... Joskus taas muistan vain häivähdyksen jostain tunnelmasta tms. Silloin pitää oikein keskittyä ajattelemaan ja koettaa muistaa uni, kun jää vaivaamaan mihin se tunnelma yms liittyy....

   Poista

Lähetä kommentti