Munakoiso abomu

Terveisiä lomalta! Kohta puolet lomasta takana päin ja onpa ollut kivaa. Ihana ajatus, että lisää pisaa vielä saman verran. Lomakuulumisista enemmän myöhemmin, mutta nyt haluan jakaa tähän väliin ghanalaisen munakoisoreseptin.




Munakoiso, tai oikeastaan sen pienempi valkoinen serkku 'garden egg' (sille ei liene suomalaista nimeä?) on käytetyimpiä ghanalaisia kasviksia. Siinä onkin upean pehmeä, jopa kermainen maku. Erityisen herkullista se on mielestäni uunissa paahdettuna, vaikka ghanalaiset kyllä useimmiten keittävät sen.

Tämä resepti on tyyppiesimerkki ghanalaisesta keittiöstä, jossa tomaattipohjaisten patojen ohella toinen tyypillinen ruokalaji on ottaa yksi vihannes, kypsentää ja muusata se, sekä sekoittaa se palmuöljyssä paistetun sipulin ja mausteiden kanssa. Tällaisia ruokalajeja tehdään mm. keittobanaanista, jamssista ja kassavan lehdistä (tai muista lehdistä, esim. pinaatista).

Reseptiin voit käyttää munakoisoa tai etnisissä kaupoissa myytäviä 'garden eggs' (puutarhamunia 😂). 
Palmuöljy kuuluu (länsi)afrikkalaiseen ruuanlaittoon kuin oliiviöljy eteläeurooppalaiseen ruuanlaittoon. Sen voi toki korvata muulla öljyllä, mutta juuri se antaa usein annokselle värin lisäksi oikean maun ja tuoksun. Tiedättehän: kyllä foccacciankin voi leipoa oliiviöljyn sijasta rapsiöljyyn.. 
Palmuöljyksi valitaan punainen puhdistamaton palmuöljy, joka sisältää hurjan paljon betakaroteenia ja e-vitamiinia. Lisäksi tulee pitää huoli, että öljy on sertifikoitu kestävästi tuotetuksi ja mielellään tehty Länsi-Afrikassa, jossa ei ole samanlaisia palmuöljyn tuotantoon liittyviä ongelmia kuin Aasiassa. Öljypalmut ovat alunperin peräisin nimenomaan Afrikasta ja siellä niiden hedelmien siemenistä puristettua öljyä on käytetty aina. 
Ruokalaji tarjoillaan yleensä keittobanaanien, keitettyjen munien ja avokadon kera, mutta riisikin sopii paremman puutteessa. 




Munakoiso abomu

Munakoiso(ja)
Tomaatteja 2-4kpl
Sipulia
Valkosipulia
Chiliä
Inkivääriä
Suolaa
Palmuöljyä

Halkaise ja paahda munakoisot uunissa tomaattien ja valosipulin kynsien kanssa kunnes ne ovat pehmeitä. Vaihtoehtoisesti voit keittää ne kattilassa. Irrota kuoret ja soseuta, sekaan saa jäädä sattumia. Mausta suolalla. 
Suikaloi sipulit, hienonna chili. Kuumenna palmuöljyä pannulla, raasta sekaan inkivääriä ja lisää chili ja sipulit. Anna paistua hetki kunnes sipuli on hieman pehmennyt. Sekoita varovasti munakoisotahnaan (älä sekoita täysin tasaiseksi, vaan öljy sipuleineen saa jäädä pinnalle ja sivuille enimmäkseen). Valmista! 






Kommentit