Ghanalainen pääsiäinen

Ghanassa pääsiäisen odotus käynnistyy viimeistään palmusunnuntaista, jolloin - tottakai - mennään kirkkoon. Aiemmin on vietetty laajaltikin laskiaisesta alkavaa 40 päivän paastoa, joka siis loppuu pääsiäiseen. Nykyään paastoaminen ei ole Ghanassakaan kovinkaan suosittua ja sen viettäminen on aikalailla seurakuntakohtaista.
Suurimmat kirkkopäivät ovat pitkäperjantai sekä pääsiäissunnuntai ja -maanantai. Joissakin kirkoissa, kuten ortodoksisissa, on tapana pukeutua pitkäperjantain messussa mustiin vaatteisiin, surun osoitukseksi Jeesuksen ristiinnaulitsemisen johdosta. Monissa helluntaikirkoissa pukeudutaan sen sijaan värikkäästi osoittamaan iloa sen puolesta, että Jeesus kuoli syntiemme tähden. Pitkäperjantain messut ovat supersuosittuja ja yleensä jopa tapakristityt, jotka eivät muuten käy kirkossa, osallistuvat niihin. Ajatellaan, että pitkäperjantain messussa voi pestä pois kaikki vuoden aikana kertyneet synnit. Pääsiäispäivien messuihin pukeudutaan aina valkoisiin vaatteisiin. Kirkoissa esitetään paljon gospelia ja lapset esittävät pääsiäisen tapahtumiin sijoittuvia näytelmiä.

Kuvatulkkaus: Pajunoksia, jotka on koristeltu kolmosen maalaamilla pahvimunilla ja pupulla sekä höyhenillä 


Kirkot järjestävät usein piknik-tapahtumia, joihin koko seurakunnan perheet voivat kokoontua viettämään aikaa yhdessä. Nuorille järjestetään pääsiäisen yli kestäviä leirejä, joissa on paitsi uskonnollista sisältöä, myös monenlaisia muita aktiviteetteja.
Koristelut eivät ole suuressa roolissa. Tiput, puput, suklaamunat saati virpomavitsat tai rairuoho eivät kuulu ghanalaiseen pääsiäistraditioon.

Pääsiäismaanantai on kansallinen pyhäpäivä ja pääsiäisen suoma pidennetty viikonloppu tarkoittaa iloista perheaikaa myös muille kuin kristityille. Viikonlopun aikana järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, niin klubeilla ja baareissa kuin ulkonakin.
Itäisessä osassa Ghanaa, Kwahun maakunnassa järjestetään vuosittain pääsiäisfestivaali. Festivaali on supersuosittu sekä ghanalaisten että ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa. Juhlintaan kuuluu mm. musiikki- ja tanssiesityksiä, lisäksi varjoliitäminen ja patikointi ovat suosittuja ajanvietteitä festivaalin aikana.

Kuvatulkkaus: Kolmosen näkemys (maalaus) pajunkissoista. Paperin keskelle on maalattu oksia ja niiden viereen, paperin alalaitaan, on pyöritelty ja liimattu pumpulia pajunkissoiksi


Meidän perheessämme pääsiäinen keskittynee suomalaisiin traditioihin. Olemme jo kolmosen kanssa laittaneet herneitä itämään rairuohon sijasta sekä askarrelleet pääsiäiskoristeita. Kolmonen on kiinnittänyt huomionsa kaupan hyllyillä notkuviin pääsiäismuniin sen jälkeen kun luimme erään kirjan, jossa etsittiin sulklaamunia. Ostopainostuksen olen kuitannut sillä, että meidän ei tarvitse ostaa suklaamunia, koska pääsiäispupu tuo niitä sitten pääsiäisenä. Niinpä kolmonen päättääkin nyt, joka päivä, että: "pääsiäinen on huomenna, sitte ku herätään". 

Kommentit