Musta mies


Vaikka kovasti toivoisin maailman ja ihmisten asenteiden muuttuvan kolmosen kasvaessa, en elättele kovin suuria toiveita sen suhteen. Rasismia, huutelua, syrjintää, kiusaamista ja niin edelleen osuu ihan varmasti myös kolmosen eteen.
Siihen menee vielä joitakin vuosia, mutta tulee päivä, jolloin kolmonen tajuaa, että ihmisten iho on eri värinen riippuen siitä, mistä päin maailmaa he tulevat. Tulee päivä, jolloin kolmonen tajuaa, että jotkut kuvittelevat ihonvärin määrittelevän ihmisarvoamme ja ominaisuuksiamme. Tulee päivä, jolloin kolmonen kohtaa yhteiskuntaan piilotetun asenteellisuuden. Ja ajattelen, että minun tehtäväni on äitinä valmistaa kolmosta noita päiviä varten.

Siksi koen niin supertärkeäksi sen, että mieheni kulttuuri on vahvasti läsnä meidän arjessamme. Olen oppinut mieheltäni paljon hänen kulttuuristaan ja opiskellut omatoimisesti vielä paljon lisää, jotta uskomukset, tarinat, tavat, kieli, ruuat ja moni muu asia nivoutuvat osaksi kolmosen elämää. Niin että kun koittaa päivä, jolloin kolmonen oppii elämän nurjista puolista, hän tietää, että huutelijat ja muut asenteellisesti suhtautuvat ihmiset eivät ole oikeassa. Että  hän tietää ja tuntee, mistä tulee ja kuka on ja kuinka arvokas, vanha ja rikas kulttuuri hänen isänsä puolelta tulee.


Kuvatulkkaus: minun ja kolmosen käsi vierekkäin Mustassa taustassa on nimittäin sellainen hauska puoli, että se tuntuu määrittävän ihmisen identiteettiä hurjan vahvasti. Sekä heidän itsensä kokemana että yhteiskunnan silmin. Esimerkiksi Bob Marley ja Barak Obama ovat molemmat valkoihoisen ja mustaihoisten ihmisen rakkauden hedelmiä, mutta silti heidät nähdään hyvin vahvasti mustina ja mustan kulttuurin edustajina. Vaikka kolmonen on Suomessa syntynyt suomalainen, hänen täytyy todennäköisesti aina todistella muille tätä seikkaa, perustella ja kertoa. Vaikka hänessä on yhtä paljon mustia ja valkoisia geenejä, hän joutuu kohtaamaan afrikkalaisiin liittyvät ennakkoluulot ja asenteet. Niinpä, vaikka ihonvärillä ei meidän perheemme sisällä olisi mitään painoarvoa, vaikka me olisimme asenteista ja asetelmista vapaat, tulee ghanalaisella taustalla todennäköisesti olemaan iso merkitys kolmosen identiteetin rakentumisen kannalta.

Iloinen asia on, että kolmonen ei ole yksin. Hänen päiväkoti- ja koulukavereissaan tulee  satavarmasti olemaan samanlaisista perhesuhteista lähtöisin olevia lapsia. Vertaistuessa, omassa joukossa ja joukkoon kuulumisessa on valtavasti voimaa. Kolmonen tulee olemaan ja on jo nyt osa mustien omaa verkostoa, kaikkien muiden tummaihoisten 'bra' eli brother eli veli, kuten häntä jo nyt usein kadulla tervehditään. Tottakai kolmonen on myös suomalainen ja eurooppalainen ja se tulee varmasti olemaan hyvin iso osa hänen identiteettiään. Mutta sitä varten ei tarvita samanlaista vertaistukiverkkoa, ainakaan niin kauan kun asumme Euroopassa. Omasta valkoisuudestaan ja valkoisen "miehen" menneistä ja nykyisistä teoista voi toki tuntea valtavaa taakkaa, kuten allekirjoittanut on tehnyt, mutta se onkin sitten jo ihan toinen tarina...

Kommentit

  1. Tykkään kovasti blogistasi. Todella mielenkiintoisia aiheita! Keep up the good work!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos paljon mieltä lämmittävästä palautteesta! 😊

      Poista

Lähetä kommentti