Viisi vinkkiä kylmään ja sateiseen kotijuhannukseen


Kuvatulkkaus: Kolmonen hiekkalaatikolla vesisateessa, kuvattu ylhäältä päin, niin että vain sadepisaroiden täyttämä huppu, kurahanskat ja kumisaappaat näkyvät


Kylmä ja sateinen juhannus pienessä mökissä, jossa on surkea ilmanvaihto. Liikaa sellaisia ihmisiä, joiden kanssa et normaalisti asu, liian pieneen tilaan ahdettuna. Sadevaatteet on mukana, mutta ulkona on niin kylmä, että sormet jäätyvät kalikoiksi. Jos sade taukoaa, kaikkialla on märkää - ja hyttysiä.
Jotkut rakastavat mökkeilyä, itse en kuulu tähän joukkoon. Ehkä siksi, koska minun lapsuudessani ei muutamaa kertaa lukuunottamatta ole mökkeilty? Kauniilla säällä se on ihan mukavaa puuhaa, mutta perinteiseen juhannussäähän en enää erehdy.

Kaupunkijuhannuksissakin on taikaa ja arjen yläpuolelle voi nousta kun rikkoo vähän ruutiineja. Helsingissä ja varmaan muissakin kaupungeissa on tarjolla kaikenlaista juhannusviihdettä, mm. saunomista, kokkoja ja konsertteja, mutta alla omat vinkkini kotoilun ystäville.




Kuvatulkkaus: katutaidetta, jossa talon seinästä maahan tulevasta putkesta on maalattu trumpetti ja seinään on maalattu mies sitä soittamaan

1.Kuuntele konsertti levyltä tai internetistä.

Laita tv kiinni ja puhelin äänettömälle tai vaihtoehtoisesti kuulokkeet korviin. Makoile sohvalla tai sängyllä silmät kiinni ja uppoudu musiikkiin. Niin ihanaa! Tein tämän ensimmäisen kerran sinä kesänä, kun ex-mies ja minä muutimme asumuseroon. Vietin juhannuksen kahden Valon kanssa ja tunsin oloni aika yksinäiseksi. Juhannuskonsertti tuntui voimauttavalta kokemukselta ja siitä on tullut oma pieni juhannustraditioni.






2. Leivo supersimppeli juhannustorttu


400g mantelijauhoja
5 kananmunaa
3½dl sokeria
1 sitruunan kuori ja mehu
2tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

1prk soijavispiä
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta
(1tl ruusu- tai appelsiininkukkavettä)
mansikoita ja vadelmia ja yrttejä koristeluun

Sekoita mantelijauhot, sokeri- ja vaniljasokeri sekä sitruunankuori ja mehu keskenään. Lisää kananmunat ja sekoita huolella tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun torttu- tai irtopohjavuokaan. Paista puoli tuntia 170 asteessa, alenna asteet 140 ja paista vielä noin 15-20 minuuttia.
Vispaa soijavispi löysäksi vaahdoksi, lisää kreemi jauhe ja halutessasi kukkavesi. Vatkaa loppuun. Pursota jäähtyneen tortun päälle, koristele marjoin ja yrtein, esimerkiksi minttu, sitruunamelissa ja sitruunatimjami sopivat hyvin.
Jos haluat kanaystävällisen kakun, niin korvaa munat 2½dl soijajogurttia (määrää voi tarpeen mukaan lisätä jos taikina vaikuttaa jäävän kuivaksi).





Kuvatulkkaus: Viipale banaani-maapähkinäkakkua eli Accra-kakkua lautasella terassin pöydällä

3.
 Pidä piknik parvekkeella tai olohuoneen lattialla
Arjen rutiinien rikkominen tekee päivästä erityisen. En tiedä yhtäkään lasta, joka ei nauttisi piknikliinalla istumisesta. Ruokakin maistuu 100% paremmalta kun sen saa syödä maatasossa liinan päällä.






4. Katso fudiksen MM-kisoja.
En ymmärrä edelleenkään, mikä on paitsio, enkä kehtaa enää kysyä kertaakaan, mutta jalkapallon katsominen voi olla myös hauskaa. Valitse, kumman joukkueen puolella olet ja veikkaa pelitapahtumia, kuten lopputulosta, maalintekijöitä ja niin edelleen.




Kuvatulkkaus: Kolmonen lähdössä vappukävelylle kuravaatekerraston kera

5. Tee juhannuskävely

Välillä on hyvä ottaa raikasta happea, oli sää mikä hyvänsä. Iltakävelyissä on erityistä taikaa. Suomessa lähin ranta ei ole koskaan kovin kaukana. Kostea metsä tuoksuu huumaavalle. Hiekkapolkujen laidoilla voi ihastella kesäkukkaloistoa. Jos kylmä (ja kosteus) pääsee luihin ja ytimiin, niin kotiinpäästyä on välttämätöntä juoda kuppi kuumaa teetä tai kaakaota kynttilöiden tuikkeessa.

Teitpä sitten mitä tahansa, missä tahansa, toivon sinulle mukavaa ja rentouttavaa keskikesän juhlaa! 💕

Kommentit

  1. Kuulostaa kivalta nämäkin! Itse olen aina viettänyt juhannuksen mökillä perheen kanssa joita ei turhan usein tule nähtyä. Ehkei paikka ole tärkein, vaan seura. Joko oman itsensä kanssa rentoutuen tai rakkaiden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta että seura on tärkeintä. Ja luulen, että paljon on kiinni siitä, ettei mulla oikein ole lapsuudesta sellaisia mökkeilymuistoja, jotka saisivat mökkielämää kaipaamaan.

      Poista
  2. En ole myöskään mökki-ihmisiä, vaikka lapsuudenkodissani oli mökki ja sieltä jopa mukaviakin muistoja. Nyt aikuisena en vain koe tarvitsevani mökkeilyä mihinkään, en keksisi mökillä mitään tekemistä ja varta vasten mökille oleilemaan meneminen ei kiehdo mitenkään.

    Sen sijaan kotihiirenäkin fiilis on juhannuksena aina erityinen, juhlava, vaikka sataisi vettä ja olisi koleaa. Hyvä ruoka, musiikki, kiireetön tunnelma perheen kanssa - mikä olisi ihanampaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme selvästi samalla aaltopituudella asiassa! Toivottavasti sinulla oli ihana juhannus. :)

      Poista

Lähetä kommentti