Onko kaikki liian hyvin?

Kävin kolmosen kanssa iltakävelyllä. Yhtäkkiä tupsahdimme Valon entiselle päiväkodille. Tiesin, että se on sillä suunnalla, mutta en (ainakaan tietoisesti) suunnannut sinne. Mieli on ollut siellä toisinaan, mutten ole kertaakaan palannut näköetäisyyden päähän sen jälkeen kun poistuin päiväkodilla pidetystä Valon muistotilaisuudesta. Tuo muistotilaisuus on jäänyt mieleen rankkana ja vaikeana. Jälkeenpäin olen miettinyt, että minun olisi pitänyt ymmärtää kieltäytyä siitä. Päiväkoti oli se paikka, jossa Valo oli, kun hän ei ollut kanssani. Oli psyykkisesti raastavaa mennä samoihin tiloihin, josta kävin aina hakemassa Valon, ilman että Valo oli siellä odottamassa. Suuri, kirkuvan punainen alleviivaus sille, että Valo on poissa.

Paikka sai edelleen surumieliseksi. Jos olisin ollut yksin ja olisi ollut mahdollisuus uppoutua muistelemaan ja tunteilemaan, olisin ehkä tirauttanut pienet itkut. Nyt kolmonen piti kiinni todellisuudessa. Kaarsimme vain ohi, kurkkasin vähän tuttuun pihaan ja viivyin pikaisen hetken muistoissani siellä pihassa pidetyssä kevätjuhlassa, jossa Valokin pääsi esiintymään. Silloin oli samanlainen, helteinen ja paahteinen päivä.

On ollut hauskaa käydä tutkimusretkillä uuden kodin ympäristössä. Tänään totesin, että vartin kävelymatkan päästä löytyy uimaranta ja vietimme monta tuntia varpaita uitellen (lue: estin kolmosta viitisensataa kertaa juoksemasta päätäpahkaa kohti äkkisyvää ja hän hekotti kovaäänisesti roiskien vettä ympäriinsä). Olen asunut ja tehnyt töitä eri paikoissa Helsingissä jo niin kauan, että moni alue on saanut hahmon. Uusien tutkimusretkien myötä oma päänsisäinen kartta sen kuin vain täydentyy ja alueet linkittyvät toisiinsa. 

Elämä tuntuu kovin hyvältä nyt. Sen haasteet ovat arjen haasteita, helppoja ymmärtää ja läpikäydä. Kaikki on tasapainossa. Upeat, kesäiset kelit vain korostavat sitä, kuinka hyvin kaikki on. Ja samalla se on vähän pelottavaa. Elin monta vuotta elämää, jossa oli hyvin surullinen pohjavire ja Valon sairauksien vuoksi aina sai olla varuillaan. Välillä pelkään, että tämä onni ja elämän helppous viedään minulta ihan koska tahansa pois. En tiedä miksi. Elämässä ei ole "saat mitä ansaiset" -kerhoa eikä "et saa enemmän kuin jaksat kantaa" -kerhoa. Se viskoo tapahtumia eteemme ja meidän täytyy ne jotenkin elää lävitse, selviytyä. Kukaan ei takaa, etteikö vaikean koettelemuksen perään tulisi lisää. Ja jotkut elävät elämänsä säästyen kaikilta suurimmilta kolhuilta. Ei ole takeita mistään ja juuri se kai pelottaa. 
Vaan turha jäädä märehtimään. On keskityttävä hetkeen ja siinä kaikki on hyvin. 

Kommentit

  1. Meille lekuri sanoi esikoisen menehtymisen jälkeen, ettei lottovoittokaan osu samalle kahta kertaa, mutta lisänumeron kuitenkin saimme, vaikkemme olisi halunneetkaan, terveen lapsen, joka vammautui kolmivuotiaana. Joten en myöskään allekirjoita sanontaa, että et saa enempää kuin jaksat kantaa, se on potaskaa, kuten sekin, etten vaihtaisi päivääkään pois. Mä kyllä vaihtaisin montakin!

    VastaaPoista
  2. Teidän tilanteessa on varmasti ollut paljon käsittelemistä. Todellakin elämässä voi tulla vastaan mitä vain, joten ei voi tuudittautua siihen, etteikö "salama iske kahdesti".
    Voimia!

    VastaaPoista
  3. Harmi että koet muistotilaisuuden niin. Varmasti hyvää ajattelivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistotilaisuushan ei toki ollut järjestetty mitenkään minulle tai minua varten, vaan niille Valon ryhmän lapsille ja vanhemmille, jotka halusivat Valoa muistaa. Päiväkodissa järjestettiin erikseen myös lapsille ja henkilökunnalle muistotilaisuus. Valon kuolema tuli yllättäen ja oli monelle järkytys, joten varmasti muistotilaisuuksilla oli tärkeä tehtävänsä asian käsittelyssä ja toki myös näin kauniisti kunnioitettiin Valoa. Minulla ei ole tietenkään mitään muistotilaisuuksia vastaan ja se, johon osallistuin, oli oikein kaunis. Kyse ei nyt ole laisinkaan siitä, että olisin jotenkin epäkiitollinen ja huonokäytöksinen. Minulla on mielestäni ollut täysi oikeus niihin tunteisiin, joita tuolloin nousi pintaan, eivätkä ne mitenkään vähennä tai poista muistotilaisuuden kauneutta ja arvoa.

      Poista
  4. M.M., jos haluat, IP-osoitteen voi bannata bloggerin asetuksissa. Pääsisit rauhaan tuosta rasisti-anonyymistä. Mutta toisaalta hän kyllä lähinnä vihamielisyydellään vain onnistuu korostamaan sitä, miten fiksu, tyyni ja tasapainoinen sinä olet, kun jaksat vastata hänen vihaansa asiallisesti ja argumentoidusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä yritän ylläpitää ja kunnioittaa sananvapautta. Siksi blogiin voi kommentoida anonyymisti, enkä tarkista kommentteja ennen niiden julkaisuja. Herjaavat ja epäasialliset viestit poistan. Jos jollakulla on niin paha olla, että täytyy täällä käydä purkamassa, niin siinäpähän käy.. 😃

      Poista

Lähetä kommentti