Yksivuotias


Kuvatulkkaus: kolmonen nukkuu neulotussa unipussissa muutaman päivän ikäisenä


Kolmonen täyttää lauantaina vuoden. Ilmassa on pientä, jännittävää kutinaa, vaikkei hän itse vielä mitään syntymäpäivästään ymmärräkään. Varsinkin kolmosen ensimmäiset elinkuukaudet tuntuivat tosi voimauttavilta, oli ihanaa seurata elämän alkua ilman taustalla piilevää huolta. Kaikki kehitys tuntui ihmeelliseltä ja upealta. Pikkuhiljaa normaalista on tullut normaalia, vaikka tottakai olen edelleen hurjan ylpeä jokaisesta uudesta taidosta.

Nyt yksivuotiaana kolmonen on jo vauhdikas menijä. Konttaus on vaihtunut kävelyyn ja juoksuaskeleitakin harjoitellaan. Koko hereilläoloaikansa hän taapertaa sinne sun tänne samalla jatkuvasti höpöttäen  omia juttujaan. Kenkien sisältä ja keittiön laatikostoista löytyy mitä eriskummallisempia asioita.

Sanojakin tulee, muun muassa mmppu (lamppu), uuvvä (ruuvi), äiti, iburri (imuri) ja omppu. Muita kotona puhuttuja kieliä en ole erottanut kolmosen puheesta, mutta se ei takaa, etteikö niitä olisi. Lisäksi kolmosella on käytössä muutamia hänen itse kehittämiään viittomia mm. eri lauluille.

Musiikki vaikuttaakin olevan kolmoselle kovin tärkeää. Hän osoittaa monta kertaa päivässä miehen hänelle ostamaa boomblasteria tarkoittaen, että haluaa kuunnella cd-levyjä (minulla on esikoisen ja Valon jäljiltä melko runsas valikoima lastenmusiikkia). Kolmonen on myös innokas tanssija ja varsin suloinen tanssiessaan.
Muita mieluisia puuhia ovat kirjojen lukeminen ja kaikenlaiset kotityöt, kuten pyykkikoneen täyttö ja tyhjennys, ruuanlaitto (kolmonen hakee aina minun kokkaillessani kattilakaapista itselleen kattilan ja laatikosta kauhan ja rupeaa keittelyhommiin) sekä imurointi. Leluista ehdoton ykkönen on tennispallo, jota heitetään, potkitaan ja vieritellään uutterasti.

Yöt ovat parantuneet hurjasti syyhyhoidon myötä. Nyt jokaiseen viikkoon mahtuu ainakin muutama yö, jolloin emme herää ennen aamua. Parhaiten kolmonen nukkuu perhepedissä minun kainalossani, yksin nukkuessaan hän heräilee tiheämmin. Vauva-arki on muuttunut taaperoarjeksi ja helpottunut sen myötä; nukumme enemmän ja saan toisinaan kädet jo vapaiksi.

Kuvatulkkaus: kolmonen kuvattuna puun juurella istuen, lunta tutkimassa joulukuussa 2017


Oikein paljon onnea meidän vauhdikkaalle, suuresti tuntevalle ja touhuntäyteiselle yksivuotiaallemme! Olet niin rakas!


Kommentit

 1. Ihana pikkuinen teillä. Paljon onnea koko perheelle!
  T. Marsa

  VastaaPoista
 2. Onpa vuosi kulunut nopeasti! Paljon onnea synttärisankarille ja onneksi kutina saatiin loppumaan. Edes nyt. Voikohan olla että rytmi ja musiikki on geeneissä? Vaikka voihan hänen suomengeeninsäkin olla musikaalisia ;)Oikein mukavia taaperohetkiä teille. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista! Kyllähän se rytmi voi geeneistäkin tulla. 😊 Saa nähdä, pysyykö kiinnostus yllä myöhemmin pojan kasvaessa.

   Poista
 3. Onnea kolmoselle! Ihania taaperopäiviä teille! Toivottavasti päästään nyt oikeasti treffaamaan myös livenä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   M tullaan käymään, laitan viestiä kunhan saan kolmosen synttärijuhlahulinat pois alta. 🎈

   Poista
 4. Paljon onnea yksivuotiaalle! Anonyymin tavoin ihmettelen, miten se vuosi hurahti näin nopeasti! Ja niin suloinen pieni on hän :) Voin kuvitella, miltä poikanen näyttää tanssiessaan.

  Tuosta syyhyjutusta (olen muutaman kerran yrittänyt kommentoida ja kommentti on hävinnyt jonnekin tuuliin). Meille tuli toisen lapsen koulusta syyhypunkkitiedote, sitä on kuulemma nyt runsaasti liikkeellä. Samaten nuorimmaisen ryhmähoitopaikka oli välillä suljettuna punkkiepidemian takia. Kummallista. Olen toki syyhystä kuullut, mutta ekaa kertaa tiedostin, että pieni punkki sen aiheuttaa. Ihanaa kuulla, että yöt ovat ruvenneet sujumaan paremmin, kun kutina saatiin hoidettua. Mikään ei ole voimaannuttavampaa, kuin kunnolla nukutut yöunet!

  Ihania talvipäiviä teille kaikille, kevättä kohti!

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mikään ollut erityisen perillä syyhystä ennen tätä tapausta. Täytyy toivoa ettei syyhy nouse jokavuotiselle tiedotelistalle täiden ja kihomatojen kanssa...

   Poista
 5. Paljon Onnea 1-vuotiaalle! Ihania hetkiä suloisen taaperon kanssa. Kevätaurinkoa kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Oona! Kyllä tässä kevättä jo kaipaakin. Onneksi aurinko on näyttäytynyt vähän tällä viikolla.

   Poista

Lähetä kommentti