Kaamoslääkkeitä

Suosittelen kokeilemaan kaamoksen aiheuttamaan makeannälkään tätä Ghanan pääkaupungin mukaan nimettyä kakkua. Se pitää sisällään kahta hyvin ghanalaista ainesosaa: banaania ja maapähkinöitä. Kakku sopii hyvin loppuvuoden tunnelmaan, sillä sen päälle ripotellaan tuoksuva kaneli-sokerikerros uunista ottamisen jälkeen.



Accra-kakku 

8 banaania
1,5 dl maapähkinöitä
300g margariinia
4dl sokeria
6dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
0,5tl raastettua muskottipähkinää
0,5tl suolaa
(2 kananmunaa)

puolikas banaani tai muutamia kuivattuja banaanilastuja
kourallinen maapähkinöitä
0,5dl tomusokeria
1tl kanelia

Soseuta banaanit (itse teen tämän perunasurvimella jotta joukkoon jää sattumia). Lisää mukaan sulatettu rasva, maapähkinät, sokeri, muskottipähkinä, suola sekä leivinjauhe ja ruokasooda (+kananmunat). Sekoita hyvin. Lopuksi sekoita mukaan jauhot varovaisesti käännellen jottei muodostu liikaa sitkoa. Kaada voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (alkuperäinen kakku tehdään suorakaiteen muotoiseen vuokaan). Koristele pinta banaaniviipaleilla ja maapähkinöillä. Paista 175 asteessa ainakin tunti (kokeile kakun kypsyyttä coctailtikulla). 
Sekoita keskenään tomuseokeri ja kaneli ja sihtaa uunista otetun kakun päälle (kaikkea sokeria ei tarvitse laittaa). Sokerin kuuluu sulaa hiljalleen kakun päälle. Voit sihdata halutessasi koristeeksi lisää kanelisokeria ennen tarjoilua.

Alkuperäisessä reseptissä margariini ja sokeri vaahdotetaan ja sen jälkeen kananmunat vispataan mukaan, jonka jälkeen seokseen lisätään muut aineet. Margariinin ja sokerin vaahdottamisella ei kuitenkaan kokemukseni mukaan ole suurta merkitystä lopputuloksen kannalta, joten laiska leipuri menee sieltä mistä aita on matalin. Kakku onnistuu myös loistavasti ilman kananmunia.

--

Kuvatulkkaus: torinäkymä Accrasta; etualalla ihmisiä ja kojuja, takana rakennuksia


Accra

Ghanan pää- ja samalla väkirikkain kaupunki (2,3 miljoonaa asukasta ja laajemmalla Accran 
metropolialueella yli 4 miljoonaa). Kaupunki on saaanut nimensä twin kielisestä sanasta Nkran, joka tarkoittaa muurahaisia. Muurahaisilla viitataan Accran ulkopuolisella maaseutualueella runsaana esiintyviin sotilasmuurahaisiin. Itse nimitys Accra on eurooppalaisten siirtomaaretkeilijöiden antama tuon Nkran -nimen tilalle.

Tässä vielä linkki Ed Sheeranin Bibia be ye ye -biisiin, jonka video on kuvattu värikkäässä Accrassa tämän vuoden alussa. Biisin nimi on twi:n kieltä ja tarkoittaa, että ei huolta, kaikki kyllä järjestyy.  Musiikki on sokerin ohella oiva kaamoslääke, joten ei muuta kuin peppu heilumaan! 😀





Kommentit

  1. Hei, paljonko margariinia tarvitaan? Se vaikuttaisi unohtuneen ainesosaluettelosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Kiitos vaan. 🙈😁

      Resepti on nyt korjattu, margariinia tulee siis 300g tai öljyä voi käyttää myös (3dl).

      Poista
  2. Ah, kuulostaa ihanalta! Tätä on pakko kokeilla. Lisäksi aivan parasta, että kakku on nopea tehdä. Kiitos ohjeesta!

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja aivan, margariinin määrää kyselen minäkin!

      Poista
    2. Rsepti on nyt korjattu. 😊 Toivottavasti maistuu!
      Itse olen käyttänyt suolapähkinöitä maapähkinöiden sijaan, koska en ole jaksanut kuoria niitä. Joskin muistelen nähneeni jossain valmiiksi kuorittuja. Ei se kuoriminenkaan niin vaikeaa ole; pähkinät keittiöpyyhkeen sisään ja hierontaa. 😊

      Poista
    3. Kiitos, hyvältä kuulostaa, tänään testaukseen! :D Onko kakku mielestäsi enemmän ns. kuivakakku vai kosteampi kakku?

      Poista
    4. Kai se kuivakakun puolelle kallistuu, mutta baanaani vuoksi on tosi pehmeää ja mehevää kyllä.
      Mitäs pidit?

      Poista
  3. Nam nam nam tämäpäs oli hyvä resepti! Ja hauskaa, että jaat blogissa tällaisia kaamoksen helpottajia - toimi todella hyvin! Laitoin taikinaan kaapista pähkinäpussien jämiä ja rusinoita ja sihtasin taikinaan jouluisia mausteita, kardemummaa ja neilikkaa. Ihanaa. I H A N A A.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että reseptistä oli iloa! Muutokset kuulostavat hyviltä, tuli varmaan herkullista! :)

      Poista

Lähetä kommentti