Lisää kuolemasta

Toissapäivänä oli kuolleiden lasten muistopäivä. Uskaltauduin kurkistamaan kuolleiden lasten omaisille tarkoitettuun vertaisryhmään somessa. Lopetin joskus raskausaikana sen aktiivisen seuraamisen, koska arkkujen ja kuolleiden vauvojen kuvat olivat liian raskaita katsottavia. Kolmosen syntymän jälkeen en ole käynyt siellä kertaakaan, paitsi nyt.

En ole pelännyt kätkytkuolemaa kovin aktiivisesti tai tietoisesti, mutta en voi väittää, etteikö se olisi ollut ajatuksissa. Koska kolmonen on nukkunut niin huonosti ja lyhyissä pätkissä, hän  on ollut lähes koko ajan ns. silmien alla. Nyt, kun pidempiä unipätkiä tulee silloin tällöin päivisin ja alkuillasta, huomaan olevani levoton. Sisälläni on kello, joka alitajunnassani mittaa ajan ja hälyttää kun kolmonen on nukkunut ohi tavallisen unisyklinsä. Alkuun hipsin joka kerta tarkistamaan että rintakehä kohoaa edelleen, mutta olen alkanut koulimaan itseäni ja luottamaan siihen, että elämä kantaa. After all, on ihan normaalia, että lapsi nukkuu yli tunnin iltaunille mentyään. 

Asiaa ajatellessani huokaisen helpotuksesta tajutessani, kuinka pitkälle ensimmäistä "riskivuotta" on jo eletty. Ei sillä, ettenkö tietäisi, että kuolema voi yllättää koska tahansa tai että elämässä ylipäätään voi tapahtua yllättäviä käänteitä. Yhtä hyvin tiedän senkin, että suurimmalla todennäköisyydellä kaikki menee hyvin ja karikolta vältytään.
En ennen Valon kuolemaa osannut pelätä kätkytkuolemaa lainkaan. Nyt kuitenkin tiedän, miltä tuntuu menettää. Siksi kai sitä pyörittelee mielessään, peläten, että tämä seesteisen onnen hetki vedetään pois. Onneksi pelko ei ole hallitsevaa, vaan pysyy taustalla. 

Kommentit

 1. monikulttuurisen perheen näkökulma ?

  VastaaPoista
 2. Ihanaa syksyä sinulle ja lapsillesi, onnen kantamiseen täytyy luottaa vaikka se joskus onkin vaikeaa. Kiitos tästä blogista, luen sitä usein ja ajatuksen kanssa. Olemme aivan eri elämäntilanteissa ja elämänvaiheissa, mutta opin täältä jatkuvasti uutta sitkeydestä ja rakkaudesta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittäneestä palautteesta!
   Mukavaa syksyä myös sinulle. 🌞

   Poista

Lähetä kommentti