Voiko valkoihoinen kokea rasismia?


Aina aika ajoin ajaudun keskusteluihin, joissa valkoihoinen ihminen väittää kokeneensa rasismia koska hän on kokenut ihonvärinsä vuoksi joutuneensa syrjityksi tai yleistysten uhriksi. Itse väitän aina ja systemaattisesti vastaan. Ajattelen, että kyse on aikamoisesta uhriutumisesta jos valkoihoinen vakavalla naamalla väittää kohdanneensa ihonvärinsä vuoksi rasismia.
Toki rasismia voi kohdata myös valkoihoinen, muttei melaniinituotantosa puutteiden takia, vaan esimerkiksi ikänsä, vammansa, syntyperänsä (esim. romanit ja saamelaiset) tai seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Ajattelen, että rasismin piirteisiin kuuluu se, että se kohdistuu

a) kansanryhmää, ei pelkästään yhtä yksilöä kohtaan
b) vähemmistöasemassa olevaa kansanryhmää kohtaan

Täten valkoihoinen ihminen ei voi ns. länsimaisessa yhteiskunnassa kokea rasismia ihonvärinsä vuoksi, koska kuuluu enemmistöön. Syrjintää, kiusaamista ja ennakkoluuloja voi toki kokea kuka tahansa minkä tahansa ominaisuutensa johdosta. Ajattelen kuitenkin, että rasismissa on aina kyseessä paljon laajempi ilmiö kuin muutaman yksilön ennakkoluulot ja -käsitykset. Rasismin täytyy olla rakenteellista ja ilmetä laajemmin yhteiskunnan eri tasoilla. Myös YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskeva kansainvälinen yleissopimus määrittelee rasismin samansuuntaisesti ja lisäksi liittää sen ennen kaikkea rotuun (ei esim. seksuaaliseen suuntautumiseen):

"”…kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.”

Valkoihoisena kohtuullisen nuorena heterona on oikeastaan vaikea edes kuvitella, miltä tuntuisi kohdata omien ominaisuuksiensa vuoksi jatkuvaa syrjintää paitsi yksittäisten yksilöiden taholta, myös töitä tai koulutusta hakiessa, virastoissa asioidessaan, sairaalassa ja terveyskeskuksessa asioidessaan ja niin edelleen.



Seuraan rasismikeskustelua aika paljon ja yritän tehdä sen laaja-alaisesti. Mitään sosiaalisen median suomalaisia maahanmuuttajakammoisia ketjuja en jaksa lukea, koska kun on lukenut yhden, on lukenut ne kaikki ja niistä ei tule kuin surulliseksi siitä, miten huonoja argumentaatiotaitoja ihmisillä on ja miten hataralla pohjalla heidän ajatusrakennelmansa seisovat. Tosielämässä nämä näppäimistöt sauhuten kirjoittavat sananiekat tyytyvät lienee vain tuijottamaan kulmat kurtussa ensin lastani ja sitten suoraan minua silmiin. Harvemmin kukaan uskaltaa avata suutaan nenäni edessä, jotkut huutelevat tai mumisevat sitten takaapäin tai kommentoivat suureen ääneen vierellä kulkevalle kaverilleen. Kolmosen ja miehen kautta pääsen välillisesti kokemaan ja näkemään rasismin ilmenemismuotoja tai ainakin raapaisemaan aiheen pintaa.


Sosiaalisessa medissa on kuitenkin mielenkiintoista seurata ns. black pride -sivustoja, joissa tummaihoiset ihmiset nostavat esiin länsimaisissa yhteiskunnissa tapahtuvaa rakenteellista rasismia. Niiden kautta silmäni ovat avautuneet ihan eri tavalla ja uudelle tasolle havainnoimaan tätä maailmaa. Minusta on hyvä haastaa itseään ja omia käsityksiään ja noilla sivustoilla sitä todella pääsee tekemään.

Mielenkiintoinen oli myös aihetta liipannut, kanslaismielisyyttä käsitellyt Ylen Perjantai -keskusteluohjelma sekä sen sisällä esitetty perjantaidokkari "Sean ja valkoisen suomen vaalijat", jossa etnonationalistit väittävät, että esimerkiksi kolmosta ei voi luokitella ihonvärinstä vuoksi suomalaiseksi. Sekä keskustelut että dokkari löytyvät Areenasta.

Kommentit

  1. Olen poikanne lailla puoliksi ulkomaalainen. Minulla on kaksoiskansalaisuus ja olen syntynyt ulkomailla. Kukaan ei ole kuitenkaan koskaan kyseenalaistanut suomalaisuuttani enkä ole kokenut rasismia. Tämä johtuu vain ja ainoastaan ihonväristäni ja siitä, että synnyinmaani on vauras länsimaalainen valtio. Suututtaa poikanne puolesta ja toki myös miehesi puolesta. Ei ole reilua, että kolmonen joutuu loppuelämänsä todistelemaan suomalaisuuttaan ulkonäkönsä takia. Hän on täydellinen suomalainen juuri sellaisena kuin on ja yhtä arvokas kansalainen kuin kaikki muutkin. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys ja toivottavasti se suurimmalle osalle ihmisistä onkin. Valitettavasti se ei selvästikään ole sitä kuitenkaan kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se menee kyllä kertakaikkiaan ymmärryksen yli, että jonkun ihmisen ihon väri voi määrittää toisille ihmisille kansalaisuutta niin vahvasti. Sitten jos ajatellaan joitain maita, kuten vaikka Britanniaa, niin harvempi suomalainen kyseenalaistaa tummaihoisen britin nähdessään, että ei voi olla britti. Pikkuhiljaa onneksi Suomi - tai ainakin suuret kaupungit - muuttuvat katukuvastaan niin monikulttuurisiksi, että siitä tulee normaali olotila. Luulisi, että Helsingissä voitaisiin olla jo siinä pisteessä, mutta ehkä se vaatii nykyisten monikulttuurisessa ympäristössä kasvaneiden teinien aikuistumisen.

      Poista
  2. Siis tottakaihan valkoihoinen voi kokea rasismia länsimaalaisessa yhteiskunnassa. Eikö se ole rasismia, jos jonkun rodun yksilö vihaa toista rotua ilman syytä? Esimerkiksi jos valkoihoinen vihaisi kaikkia tummia se tulkittaisiin rasismiksi, mutta jos tämä tapahtuu toisinpäin niin se ei ole?

    VastaaPoista
  3. Miehet ovat Suomessa sukupuolivähemmistö (naisia on enemmän kuin miehiä), joten ainakin valkoiset miehet voivat kokea rasismia.

    VastaaPoista
  4. On rasistista väittää, ettei valkoihoinen voi kokea rasismia. Olet siis rasisti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti