2,5 vuotias

Syy hitaaseen julkaisutahtiin on ennen kaikkea meidän kaksivuotiaassa, jolla tulee nyt elokuun alussa täyteen kaksi ja puoli vuotta elettyä elämää. Kolmonen on päättänyt, ettei enää oikein tarvitse päiväunia ja se tietää täyttä actionia siitä kun herra avaa silmänsä, siihen kun hän ne illalla sulkee. Vahinkonukahtamisia tulee vielä ja päiväunille meneminen kuuluu edelleen päivärutiiniin, jotta levätä saa sitä halutessaan.
Olen yrittänyt myydä kolmoselle ajatusta siitä, että lepohetken aikana äiti ei ole käytettävissä leikkimiseen, mutta se johtaa loputtomaan "äiti, oletko jo levännyt" tai vaihtoehtoisesti "äiti, oletko jo jumpannut" kysymystulvaan.
Joka tapauksessa aikaa omien ajatusten kuuntelemiseen on tällä hetkellä aika vähän.

Kuvatulkkaus: kolmonen istuu ulkona puupöydän ääressä syömässä jäätelöä ja on kääntänyt katseensa poispäin kamerasta


Talon kaksi ja puolivuotias on sanavalmis hurjapää. Yleinen ihmetyksen aihe on hänen rikas sanavarastonsa ja selkeä puheensa, lähes kaikki äänteet r-kirjainta myöten tulevat sujuvasti. Vitsejäkin hän tykkää viljellä. Puheen monipuolisuus on epäilemättä seurausta kolmosen rakkaudesta satuihin. Hän jaksaa kuunnella pitkiäkin satuja ja imee niistä sanoja ja sanontoja.
Tietysti myös runsaalla harjoittelulla on osansa. Kolmonen ei oikeastaan ole hetkeäkään hiljaa. Hän kyselee "mikä" ja "missä" - alkuisia kysymyksiä, kertoo kuuluvasti ja näyttävästi mitä tahtoo ja mitä ei tahdo sekä selostaa leikkejään tauotta.

Kuvatulkkaus: kolmonen makoilee mahallaan hiekkarannalla


Leikit ovat mielikuvitusleikkejä, joissa on erilaisia hahmoja ja rooleja sekä runsaasti vuorosanoja. Yksin leikkiminen onnistuu kun vaihtoehtoja ei ole, mutta parasta on kun joku jaksaa leikkiä mukana. Puistoissa ja muissa paikoissa, joissa on paljon leikki-ikäisiä, kolmonen ottaa innokkaasti kontaktia muihin ja pyytää mukaan leikkimään. Aikuisia kolmonen vierastaa, mutta lämpenee pikkuhiljaa tutustuessaan.

Kuvatulkkaus: kolmonen on kiivennyt kannon päälle ja on kuvanottohetkellä ponnistamassa ja valmiina hyppäämään alas


Ulkona parasta on pyöräily sekä kiipeily. Kolmonen on kesän aikana rohkaistunut erilaisiin kiipeilytelineisiin ja on nopeasti kehittynyt taitavaksi liikkumaan niissä. Myös uiminen on nyt kesällä ollut suosikkipuuhaa ja olemmehan me käyneet jo melkein kaksi vuotta myös säännöllisesti uimahallissa.

Kuvatulkkaus: kolmonen uimarannalla, selin kameraan ja roiskuttaa vettä jalallaan vesirajassa


Elokuun loppupuolella alkaa kolmosen elämässä uusi, jännittävä vaihe, kun hän aloittaa leikkitoiminnan kerhossa. Kerhopäiviä on viikossa kaksi ja kerta kestää kaksi ja puoli tuntia. Ajattelen, että kolmonen todennäköisesti selviää aloituksesta melko helposti ja nauttii toiminnasta paljon. Pian nähdään, olenko oikeassa vai väärässä. Ainakin toivoa on, että ehtisin istua alas ja näppäinsormia aktivoiduksi. Olisi niin kiva saada taas kirjoitetuksi enemmän!

Kommentit

  1. Ompas tumma, vaikka sitä olet vaalea. Oletko katunut, että teit tumman kanssa lapsen? Pitäkää kurissa, ettei liity jengeihin tulevaisuudessa. Maassa maan tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesitkö, että sinunkin esi-isovanhempasi olivat tummaihoisia afrikkalaisia?

      Poista
  2. Ihana iloinen poika teillä! Tuli mieleen tuosta kielestä, että puhuuko/ymmärtääkö kolmonen muita kieliä? Oot ehkä tästä joskus kirjoittanut, mutta en muista...
    Mukavaa loppukesää toivottelee Marsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen kirjoittanut tästä aiemmin ja on ollut mielessä kirjoittaa lähiaikoina lisääkin. Meidän kotikieliä on suomen lisäksi englanti ja twi.

      Poista
  3. Kuulostaa mainiolta tyypiltä tuo teidän pikkumies :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän on oikein mainio pakkaus. En muuttaisi mitään vaikka hän hermojani joka päivä koetteleekin. 😄

      Poista
  4. Tuosta ensimmäisestä kommentista tuli mieleen, että Kolmonen tosiaan on paljon tummempi kuin meidän lasten puoliafrikkalaiset kaverit! En kyllä ymmärrä geeneistä mitään, mutta hassuinta oli, kun kerran kirpparilla tuli vastaan kaksi puoliafrikkalaista sisarusta, joilla oli kullanväriset hiukset, aivan mahdottoman kauniita lapsukaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmonen on kaltaisiinsa verrattuna tosi tumma. Hänen isänsä on myös oikeastaan iholtaan ennemmin musta kuin ruskea, en sitten tiedä kuinka paljon se vaikuttaa. Tai sitten kyse on vaan geeniarpajaisista. Myös kolmosen hiukset ovat moneen muuhun puoliksi afrikkalaisia geenejä omaavaan verrattuna tosi pienellä afrokähärällä. Kultatukkaiset lapset ovat kyllä kauniita ja se lienee vähän harvinaisempi kombo.
      Esikoisella oli aikanaan päiväkodissa ja ala-asteella kaveri, jonka isä oli Intiasta ja äiti Suomesta. Heillä oli iso lapsikatras, osa tummia kuten isänsä ja muutama vaaleahiuksinen kuten äitinsä. Kaikki sisarukset olivat supersöpöjä toki juuri omanlaisinaan. 😊

      Poista

Lähetä kommentti