Enää Kwame ei soita


Kuvatulkkaus: Näkymä Vantaanjoelle sillalta kuvattuna, jokea reunustavat puut ja heinikko, taivas on muutamia pilvenhahtuvia lukuunottamatta kirkas


Olen valmistellut uutta postausta  mutta se ei meinaa millään edetä kun tunnelma talossa on niin raskas.
Joitakin viikkoja sitten mies sai Ghanasta soiton ja tiedon siitä että hänen paras ystävänsä, joka myös sattuu olemaan hänen serkkunsa, on vakavasti sairas. Siitä lähtien mies on ollut huolestunut, hiljainen ja allapäin.

Tällä viikolla saimme suru-uutisen: Kwame - serkku on kuollut. Suru miehen äänessä, kun hän kesken koulupäivän soitti minulle kertoakseen, jää varmasti mieleen elämään. En ole vielä koskaan nähnyt häntä tällaisena. Kallio, joka on tukenut minua heikoimpina hetkinäni, tarvitseekin nyt minun tukeani. Ja minä puolestani olen ihan eksyksissä sen suhteen, miten voisin parhaiten olla tukena. Teen sen, mitä osaan: kuuntelen, kosketan ja olen läsnä.

En tiedä, mutta voin kuvitella, että tällaisina hetkinä  on kamalaa asua  kaukana sukulaisistaan. Ei voi lohduttaa eikä saada lohtua niiltä, jotka ns. kuuluvat kontekstiin, niiltä, jotka tuntevat tarinanne yhdessä ja joiden kanssa voisit edesmennyttä henkilöä muistella.
Onneksi on internetin välityksellä toimivat viesti- ja soittopalvelut, jotka avaavat keskustelu- ja suruyhteyden lähemmäs.

Minä en tietenkään tuntenut Kwamea, vaikka mies hänestä ja heidän seikkailuistaan on minulle kertonutkin. Olen kuitenkin koko tuntemamme ajan kuunnellut lähes päivittäin pitkiä maratonpuheluita Kwamen ja mieheni välillä, sitä miten juttua riitti, naurua ja vitsailua ja kuinka mies kertoo rinta rottingilla kolmosen kuulumisia.

Enää Kwame ei soita. Ja se on minunkin mielestäni kamalan surullista, vaikken häntä koskaan saanut tavata. Elämä on usein niin hurjan epäreilua ja vaikeata ymmärtää. Ehkä ei ole tarpeen yrittääkään. Antaa surun tulla.

Kuvatulkkaus: koivujen reunustama puro sukeltaa matkaa kivisen sillan alle



Kommentit

  1. Voimia teille molemmille raskaaseen aikaan. Onko miehelläsi mahdollisuutta päästä käymään Ghanassa tai osallistua hautajaisiin? Se olisi varmasti tukemassa suruprosessia.
    T.Marsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä mies yrittää kovasti selvittää pääsisikö hautajaisiin. Oman yrityksen kanssa se on vähän haastavaa lyhyellä varoitusajalla ja koulun kanssa myös (koska koulutus on lyhyt sieltä ei saa olla paljoa poissa).

      Poista
  2. Osanotto. Asuuko miehelläsi ketään lapsuudesta tuttua (sukulaista tai ystävää tms) Suomessa? Oletteko suunnitelleet reissua hänen kotimaahansa koskaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Miehellä on kyllä täällä ghanalaisia ystäviä, mutta ei ketään sukulaista tai lapsuudenystävää. Olemme kyllä suunnitelleet reissua, mutta lyhyellä varoitusajalla koko perheen reissu on vaikea toteuttaa, koska etenkin Kolmonen pitäisi suojata useammalla rokotuksella. Mutta ihan varmasti menemme vielä käymään Ghanassa, onhan siellä kolmosen kaikki serkut ym. odottamassa. 😊

      Poista
  3. Osanottoni suureen suruun:'( Toivottavasti miehesi saa järjestettyä vapaata koulusta ja töistä ja pääsisi käymään kotona ja saattamaan ystävä viimeiselle matkalle.

    -Sonja-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sonja! Sitä toivon minäkin. Ghanassa on tapana, että ihmisen kuoleman jälkeen juhlitaan ihmistä ensin yksi viikko ja sen jälkeen aloitetaan hautajaisjärjestelyt, joten ensi viikolla selviää aikataulu.

      Poista

Lähetä kommentti