Bofrot -resepti

Meidän perheeseen on muotoutunut perinteeksi tehdä vappuna ghanalaisia munkkeja/donitseja. Yleisin nimitys niille on bofrot, joka tulee englanninkielisistä sanoista 'ball float' eli kelluva pallo  ja kuvaa hyvin kyseistä leivonnaista. Bofrot kohotetaan tekijästä riippuen hiivalla tai leivinjauheella, toisissa resepteissä käytetään molempia. Taikina jää löysäksi ja siitä pudotetaan kädellä tai lusikalla nostaen kiehuvaan kasviöljyyn pallosia.
Ghanassa bofrot on suosittu aamiaisherkku, joka nautitaan usein fermentoidun maissipuuron (kokon) tai hirssipuuron kera. Bofroteja saa myös ostaa ruokakojuista ja nykyään myydään myös erilaisilla hilloilla tai suolaisilla täytteillä täytettyjä bofroteja. Jotkut ripottelevat bofrotien päälle tomusokeria ja viime vuonna pyörittelin puolet bofroteistani kaneli-sokeriseoksessa, sillä seurauksella, että ne jäivät pöytään seisomaan - sokeroimattomat versiot ovat ehdottomasti parempia! Joskus olen myös lisännyt taikinaan muussattuja banaaneja tai korvannut osan nesteestä kookosmaidolla, mutta mitään autenttisia ghanalaisia muunnoksia ne eivät ole.

Tärkeintä niin bofrotien paistamisessa, kuin kaikessa muussakin friteerauksessa, on öljyn lämpötila. Liian kylmässä öljyssä taikina lähtee hajoamaan ja imee itseensä kamalasti öljyä ja liian kuumalla paistaessa pinta kypsyy liian nopeasti ja sisus jää raa'aksi.

Alla olevaan reseptiin tulee sekä hiivaa että leivinjauhetta. Taikinaa ei kohoteta, vaan hiiva vain aktivoidaan nopealla juurella. Kananmunan voi korvata banaanilla tai 1/2dl soijajogurttia. Nesteenä ei pidä käyttää maitoa, sillä sen proteiini ruskistuu herkästi ja leivonnaisen pinta palaa ennen kuin se on sisältä kypsä. Sokerin määrä vaikuttaa tietysti makeuteen; yhdellä desillä tämä on aamiaisherkku, kahdella jälkiruoka.


Kuvatulkkaus: kulhollinen bofroteja

Bofrot 

2dl lämmintä vettä (42 asteista, jos käytät kuivahiivaa)
1-2dl sokeria
2dl jauhoja
2tl kuivahiivaa

1/3 muskottipähkinää raastettuna (2tl)
2tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
2tl leivinjauhetta
1 kananmuna
50g margariinisulaa tai 1/2dl öljyä
6dl jauhoja
n. 4dl vettä tai kasvimaitoa

Öljyä paistamiseen

Tee ensin juuri reseptin kolmesta ensimmäisestä aineesta. Anna juuren tekeytyä noin 15 minuuttia lämpimässä paikassa. Kun juuri kuplii, lisää muut ainekset reseptin mukaisessa järjestyksessä. Lisää nestettä tarpeen mukaan saadaksesi oikean koostumuksen.
Pudota kuumaan öljyyn lusikalla tai käsin palleroita ja paista kullanruskeiksi.

Mukavaa vappua kaikille! 🎉

Kommentit