Allergiakuulumiset

Ilokseni voin kertoa, että kolmosen allergia-asioille kuuluu oikein hyvää. Kapea dietti on laajentunut niin, että enää vain maito, kananmuna, maissi ja kookos ovat vältettävien listalla. Kaksi jälkimmäistäkin käyvät pienissä määrin, esimerkiksi maissitärkkelyksenä tai kookosöljynä.


Kuvatulkkaus: oman parvekkeen normaalikokoisia ja kirsikkatomaatteja kulhossa kypsymässä


Tilanne alkoi helpottaa reilu kuukausi sen jälkeen kun oireilu oli saatu tiukalla dieetillä helpottamaan. Kenties ikä teki tehtävänsä tai sitten dietti auttoi suolistoa parantumaan, ehkä kyseessä oli molempien yhteisvaikutus. Niin tai näin, hieman ennen seitsemän kuukauden ikää ruoat alkoivat sopia paljon paremmin kuin aikaisemmin. Edelleen joistakin uusista kokeilusta saattaa nousta näppyä, mutta se paranee itsekseen, eikä uusiudu.
Kiinteiden aloitus provosoi refluksia ja sen kanssa olemme olleet vähän rajalla sen suhteen onko se normaalia vauvaikään kuuluvaa ongelmaa vai ei. Ainakaan selkeää yhteyttä tiettyihin ruokiin ei ole löytynyt.

Alkuun ruokavalion laajeneminen tuntui suorastaan huumaavan ihanalta. Oli mahtavaa saada lautaselle vaihtelua sekä ennen kaikkea mausteita. Siinä missä kesän sato jäi osaltani maistelematta, olen ottanut kaiken irti syksyn mauista; sienistä, omenoista, juureksista... Pääsinpähän maistamaan myös omaa tomaattisatoani!

Kolmonenkin on nauttinut uusista mauista, vaikka hän ei tietenkään ole missään vaiheessa kokenut ruokavaliotaan rajoittuneeksi. Annoskateus iski kuitenkin tässä taannoin kovasti, kaikki ruoka tiputettiin lattialle ja kurkistettiin tyytyväisenä perään sekä sen jälkeen yritettiin käydä käsiksi muiden ruokailijoiden lautasiin ja karjuttiin, kun niistä ei saanut syödä. Päätimmekin ruveta tarjoamaan suolaamattomana samaa ruokaa kuin itse syömme - ja se uppoaa poikaan menestyksekkäästi (ei muruakaan lattialla). Kolmosen suurin ruokasuosikki on currylla maustettu riisi, kuten (puoliksi) ghanalaiselle oikein hyvin sopii. ;)

Kommentit

  1. Hieno juttu! Tuo kookoskaan tuskin on edes ongelma, eli on helposti vältettävissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kookosta on helppo välttää. Välillä sitä kyllä kaipaisin ruoanlaitossa, mutta toisaalta dietin jälkeen ei osaa oikein liiaksi surra muutaman ruoka-aineen puuttumista.

      Poista

Lähetä kommentti