Muistojen keskeltä

Ehti kulua kovin pitkä tovi niin, etten nähnyt yhtään unta Valosta. Kaiken tämän vauva-arjen keskellä ei silti mene ohi päivääkään, etteikö Valo olisi mielessäni, tietenkään. Ikävä on muodoltaan hellää kaipausta, muistelua. Riipaisevaakin se saattaa olla, jos pysähtyy kaiken tohinan, kasvun ja kehityksen ihmeen keskelle ja hiljentyy. Katselen päivittäin seinällä olevia Valon kuvia, vaivun hetkeksi ajatuksiin.

Keväällä oli ehkä vähän piinaavakin vaihe, jolloin Valon kuolinyö palasi sitkeästi mieleen joka ikinen ilta kun pääsin sänkyyn. Mietin ja pyörittelin päässä niitä samoja asioita, joita olen siellä yhä uudelleen pyöritellyt. Miksi en tajunnut, olisi pitänyt tehdä toisin. Oliko Valolla yksinäistä, pelkäsikö hän, tekiköhän kuolema kovin kipeää. Mietin, kuinka tietoinen Valo oli siinä vaiheessa kun kolmelta aamuyöllä siirsin hänet omaan sänkyynsä takaisin. Mietin ja mietin ja mietin, mutta näiden ajatusten tiimoilta ei taida tulla miettimällä valmiiksi.

Nyt olen taas nukahtanut vaivatta, vailla mielessä pyöriviä kysymyksiä. Ja nähnyt unia, Valosta. Enkä ole vielä ikinä nähnyt yhtään painajaista, vaan uneni Valosta ovat poikkeuksetta rauhallisia ja hyvätunnelmaisia. Niissä elämä jatkuu, arkisena, mutta aurinkoisena. Valo on yleensä aina istumassa ja hymyilee, paitsi viimeisimmässä unessani, jossa hän käveli. Enkä minä unessa koskaan ihmettele, että mistä Valo on ilmestynyt tai ajattele, että hänen pitäisi olla kuollut, vaan kaikki tuntuu luonnolliselta, juuri sellaiselta kuin sen pitäisikin olla.

Arki kolmosen kanssa on saanut muistelemaan niitä kolmea vuotta, jotka vietin Valon kanssa kotona. Vaikka silloin ajattelin, että niistä ei jää erityisen hyviä muistoja, niin kyllä niistä kuitenkin jäi. Muistan kesän, jolloin epilepsia oli paremmassa jamassa kuin ikinä sitä ennen tai sen jälkeen. Muistan kuinka kävimme puistossa keinumassa, rapsuttelemassa hiekkalaatikkoa ja laskemassa liukumäkeä. Muistan auringon valaiseman keittiön ja tyytyväisenä maha täynnä hymyilleen Valon, sekä vieressä pyörineet kissat. Muistan toki myös lukuisat lääkärikäynnit, ahdistuksen tulevasta, etenevän aivosairauden diagnoosin sinä samana kesänä jolloin epilepsia oli niin rauhallinen, epävarmuuden, surun ja pelot... Mutta arjessa oli tietty rauha, kun sain keskittyä vain Valon hoitoon, eikä tarvinnut käydä töissä. Toki töistä sai myös energiaa, oli kiva olla muutakin kuin superäiti, mutta kaikkien Valoon liittyvien menojen järjestely oli uuvuttavaa. Puhumattakaan unettomista öistä ja aamuista, jolloin herätyskello soi 5.30.
Tänään kävin kolmosen kanssa kävelyllä paikassa, jossa usein lenkkeilimme myös Valon kanssa muutettuamme näille kulmille. Heinäsirkat sirittivät, ihan niin kuin silloinkin. Pysähdyimme kuuntelemaan, ihan niin kuin silloinkin.

Kommentit

  1. Minä olen alusta asti toivonut, etten näkisi unta kuolleista lapsistani. Enkä ole nähnyt. Taidan olla tässä vähän poikkeus, kun yleensä se kuollut lapsi halutaan tavata unessa. Minä pelkään, että herääminen olisi liian tuskaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta unien näkeminen on lohdullista, koska se on tietyllä tapaa ainut mahdollisuus "tavata". Olkoonkin "vain unta", niin kanssakäyminen voi unessa tuntua kovin vuorovaikutteiselta. Se puuttuu videoiden ja kuvien katselemisesta, jotka tuovat mieleen muistoja.

      Poista
  2. Minä uskon että Valon elämä päättyi juuri tuona yönä koska hänen aikansa elämän tiimalasissa loppui. Sinä tai kukaan muukaan ei olisi voinut siihen vaikuttaa millään tavalla. Uskon että hän nukkui pois onnellisena, rakkauden ympäröimänä. Sinä olet ihana ja läsnäoleva äiti, olisin suonut polullesi hiukan vähemmän mutkia kolmosen kanssa. Toivon sinulle selkeän kuulaita, puolukanpunaisia ja auringonkeltaisia syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minustakin Valolla oli hyvä hetki kuolla, kroppa alkoi olla miin loppuun kulunut jo. Sen huomasi lihaksista, niiden kireydestä sekä epilepsiasta, joka ei antanut rauhaa.

      Kuitenkin vastuu ja sen tunto omasta lapsesta on niin kova, että syyllisyyden ajatuksiani on vaikea kuitata käsitellyiksi. Yhä uudelleen ne nousevat pintaan.

      Olisinhan minäkin mielelläni ottanut hyvin nukkuvan ja allergiaoireettoman vauvan, mutta toisaalta en tietenkään vaihtaisi kolmosta mihinkään. Hän on tervetullut sellaisena kuin on. Nämä murheet ovat kuitenkin isossa mittakaavassa niin pieniä.

      Poista
  3. Oli niin kaunis kirjoitus ❤️ en osaa muuta oikein edes sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari! Kiva kun olet taas alkanut kirjoittaa omaa blogiasi. 😊

      Poista
  4. Kirjoitit taas niin, että itken täällä valtoimenaan. Olen iloinen siitä, millaisia unesi Valosta ovat! Niissä on onnea ja Valo vaikuttaa terveeltä.

    Minustakin unet tuovat lohtua, sellaiset kauniit unet. Unet, joissa voin nähdä poismenneitä, tuntuvat korjaavilta ja voimaannuttavilta.

    Anu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on niin ihanaa kun Valolla on unissa hyvä olla. Äidin sydän ei väsy toivomasta.

      Poista

Lähetä kommentti