Allergia-ajatuksia

Kolmosen allergia/ihottumasysteemit ovat edenneet vaiheeseen, jossa olen nyt reilun viikon ollut tiukkaan ja tarkasti rajatulla dieetillä. Kyllästyin tiputtamaan ruoka-aineita pois yksi kerrallaan ja päätin karsia pois lähes kaiken. Suunnitelmana on dieetata kolmisen viikkoa (jotta elimistö on varmasti puhdas mahdollisesta allergeenistä) ja katsoa millainen vaikutus sillä on kolmosen ihoon.


Kuvatulkkaus: dieettiruokana kukkakaali-parskakaali-tattaripihvejä, kurkkua, puolukoita ja auringonkukansiemeniä

Kävimme ennen dieettikokeilua kahdella eri lääkärillä puhumassa ihottumasta. Ensimmäinen oli terveyskeskuslääkäri, joka totesi että atopiaa on melkein kaikilla vauvoilla ja määräsi puoli kiloa normaali-ihoiselle tarkoitettua kosteusvoidetta. Kun kysyin, voiko ihottuma olla allergista, vastaus oli, että voi toki, mutta ei sille voi mitään silti tehdä. Jaaha.

Lääkäri numero kaksi oli neuvolalääkäri, joka naureskeli numero ykkösen määräämälle kosteusvoiteelle ja määräsi kahta eri atoopikoille tarkoitettua perusrasvaa kokeiltavaksi. Ei kuulemma voi olla allergista, koska kolmonen saa vain rintamaitoa. How ever, kiinteitä aloittaessa täytyy olla varovainen mahdollisten allergioiden takia. Tämä selvä, en viitsinyt kyseenalaistaa ilmiselvän ristiriitaisia puheita, koska se ei kuitenkaan olisi johtanut mihinkään.

Onneksi olen vuosien varrella oppinut että

-aina voi tehdä jotain
-tietoa kannattaa etsiä itse
-parhaat vinkit löytyvät vertaistuen piiristä

Tavallaan ymmärrän, että yleislääkärillä täytyy olla osaamista niin monelta alalta, että spesifimpää osaamista ei välttämättä voi vaatia. Toisaalta, jos tämä on yleinen vaiva, niin ehkä lisäkoulutus olisi tarpeen? Ainakin oman ammattitaidon loppuessa olisi paikallaan tehdä lähete eteenpäin.

Tietysti erikoissairaanhoitoon lähettäminen ja lähettämättä jättäminen voi olla myös kustannuspolitiikkaa. Suurin osa vauvojen iho- ja allergiavaivoista kun menee ohi muutamassa vuodessa "itsestään". On silti vaikea ymmärtää, miksi lapsen täytyisi useita vuosia kärsiä kutisevasta, märkivästä ihottumasta ja sen mukanaan tuomasta katkonaisesta unesta. Vaikka olen Valon kanssa harjoitellut valvomista, niin kyllä ihminen pidemmän päälle tarvitsee useamman tunnin pituiset yhtäjaksoiset unet. Sitä paitsi jos vanhemmat väsyvät, se heijastuu koko perheeseen.

Dieetti on joka tapauksessa mennyt kohtuuttoman kivuttomasti, vaikka suppea ruokavalio alkaakin tulla pikkuhiljaa korvista ulos. Onneksi aineksia pystyy käyttämään monipuolisesti kun ottaa mielikuvituksen avuksi. Viime yönä nukuimme yhteen pätkään neljä tuntia ja ihottuma on aikalailla parantunut toisesta poskesta.
Jäimme myös tuttuun tapaan kaupunkiin juhannukseksi. Juhannusherkkuja - ainakaan perinteisiä - ei ole allekirjoittaneelle tarjolla, mutta pääseehän parsakaalilla-, kukkakaalilla ja kurkullakin aika pitkälle vai mitä. ;) 

Oikein rentouttavaa juhannusta jokaiselle!


Kuvatulkkaus: amppelimansikassa on vasta vain raakileita


Kommentit

 1. Itselläni takana parikin allergiasta johtuvaa imetysdieettiä, joista tiukemmassa pannassa olivat: maito, kananmuna, naudanliha, broileri, kala, soija, kotimaiset viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura) + yleisallergisoivat joita silloin 14v sitten sanottiin olevan ainakin mansikka, herne, katkarapu...tällä saatiin meidän täysimetetyn vauvan iho kuntoon. Toki muitakin allergioita sitten itse syötynä löytyi, mutta nyt pian 15v voi syödä.melkein kaikkea. Tsemppiä, tiedän että rankkaa on, mutta mitäpä sitä.ei lapsensa vuoksi tekisi❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on lähes kaikki pannassa jo ja silti lehahti taas juhannuksen aikana ihan hurjaksi. Päätin vaihtaa tattarin hirssiin ja banaanin päärynään sekä pudottaa kokonaan kvinoan ja sipulin sekä avokadon. Jäämme odottamaan tuloksia...

   Poista
 2. Jäin miettimään, että missä ämpärissä noita lääkäreitä oikein koulutetaan, kun Suomessa lähes kaikki vanhemmat (tai vanhempien juttuja kuunnelleet) tietävät, että allergia tapauksissa imetysdietit kyllä toimivat. Tsemppiä diettiin. Kyllä se kannattaa! Ja jos ei oma kroppa diettiä kestä, niin onneksi nykyisin on hyvät korvikkeet myös allergisille lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota lääkäriasiaa minäkin olen miettinyt, koska en ole kokemuksineni todellakaan yksin. Tuntuu, että on todella harvinaista saada neuvolasta tai terveyskeskuksesta apua lapsen allergioihin.

   Poista
 3. Hei, kokeilepa jättää kaikki siemenet pois. Itse olen allerginen sekä auringonkukan että seesamin siemenille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Siemenistä olen syönyt auringonkukkaa ja kurpitsaa. Kuulemma chia on myös hyvin kestetty. Ongelma minulla on, että pitäisi saada proteiinia jostain, siksi otin siemeniä mukaan ruokavalioon. Nyt en ole kyllä viikkoon käyttänyt olleenkaan, mutta auringonkukkaöljyä sen sijaan olen käyttänyt paistamiseen. Vaikuttaako allergia sinulla myös öljyjen käyttämiseen?

   Poista
 4. Nuorimman (nyt 10v) ollessa vauva puhuin allergiaepäilyksestä neuvolassa (yksi allergikoille oli jo perheessä ja iho-oireet selvät). Terveydenhoitaja kertoi juuri olleensa koulutuksessa, jossa opetettiin että 60% lasten maitoallergioista on äitien kuvitelmaa ja että lähetettä julkiselle hän ei saa kirjoittaa. Neuvolakorttiin kyllä voi kirjoittaa 'kuiva iho' jolloin jos hakee vauvalle vakuutusta, siitä suljetaan pois kaikki allergiat, korvatulehduksia ja astma. Toivottavasti nykyisin asiat ovat toisin.

  Käytättekö D-vitamiinia? Niissäkin on jossakin soijaa, kannattaa lukea tarkasti sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään puhutaan paljon siedätyksestä ja aika moni neuvoloissa ja julkisella puolella kuvittelee, että se tarkoittaa, että lapselle voidaan antaa oireita aiheuttavia ruokia vaikka oireet olisivat aika pahojakin. Siinä vaan ei ole oikein mitään järkeä. Itse ajattelen, että oireiden aiheuttajat pitää etsiä ja niitä voi sitten vähin määrin siedättää. Ei kuitenkaan mielin määrin päivittäisessä ruokavaliossa.

   Poista
 5. Tuo sopivan dieetin etsiminen on varmaan ihan kamalaa.... allerginen kun voi olla melkein mille vain. Esim. meillä iso lapsi on allerginen banaanille ja se on kuulemma täällä Suomessa harvinaista, mutta etelä-Euroopassa yleistä.... yhden tutun lapsi taas oli allerginen melkein kaikelle, mutta pystyi syömään maitoa ja vehnää.
  Salapoliisin taidoille on varmasti tarvetta...
  Voimia! Älä ole armoton itseäsi kohtaan, jos imetysdieetti käy sietämättömän hankalaksi, niin apteekin korvike vaan käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se juuri on, kun kyseessä voi olla mikä vaan. Siksi vaaditaan aikaa ja kärsivällisyyttä. Onneksi tämä dieetti ei kestä ikuisesti, se auttaa jaksamaan.

   Korvikkeeseen siirtyminenkin voi pahentaa ongelmia ja sopivan korvikkeen löytyminen voi kestää. Siksi kokeillaan nyt vielä näin ämmällä.

   Poista

Lähetä kommentti