Selviytymiskeinoja

Kolmonen ei ole ollut erityisen "helppo vauva", jos ilmaus sallitaan. (Ainakin se on osuvampi kuin karvat pystyyn nostattava "kiltti vauva" - ihan kuin yksikään ihmisen alku olisi tarkoituksellisesti tuhma). Hän on hyvin tietoinen siitä, miten haluaa maailman makaavan ja ilmoittaa sen selkeästi. Hän tietää kenen sylissä haluaa olla sekä miten päin ja missä asennossa nukutaan. Toisaalta hän onkin sitten yhtä hymyä ja iloista kujerrusta kun kaikki on kondiksessa. Isosti tunteva ihminen siis.
Joka tapauksessa on tullut flash backeja Valon vauva-aikaan, kaikkine huutoineen ja kanteluineen. Valon oloon vaikuttivat varmasti alusta asti refluksi ja hiljalleen käynnistelevä epilepsia. Valon kanssa pikkuvauva-aika myös tietyllä tapaa jatkui viisi vuotta, jos ajatellaan hoidollista vaativuutta. Vuosien varsilla opin monta selviytymiskeinoa joilla pää pysyy kasassa. Niistä on jälleen ollut hyötyä.

1. Suunnittele päivään yksi asia, jonka haluat tehdä. Suunnitelman tulee olla realistinen (toteutettavissa). Asian tekeminen saa aikaan iloa ja onnistumisen kokemuksia. Minulle tällainen voi olla vaikkapa se, että imuroin ja pyyhin lattiat tai valmistan kattilallisen ruokaa. Ihan tavallisia arkijuttuja siis, mutta on tyydyttävää saada edes jotain tehdyksi joka päivä.

2. Valmistaudu keskeyttämään askareesi vähän väliä, älä hermostu keskeytyksistä, vaan palaa askareesi pariin aina tilaisuuden tullen. Luota siihen, että saat homman ennemmin tai myöhemmin hoidetuksi. (Tämäkin teksti on kirjoitettu ties kuinka monessa pätkässä.)

3. Ahdistavalla hetkellä kuuntele musiikkia tai avaa telkkari. Hetkellinen pako läsnäolosta helpottaa.

4. Ole riittävästi sosiaalinen. Tapaa silloin tällöin ystäviä, kavereita ja tuttavia. Yritä löytää samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, mutta älä unohda ystäviä, jotka elävät erilaista elämää. On virkistävää puhua joskus jostain ihan muusta!

5. Nuku, syö ja liiku. Päivittäisellä happihyppelyllä on sijansa. Kannattaa myös opetella nukkumaan päiväunia tai vaikka vain pitää silmiä kiinni hetki ja maata paikallaan. Univaje korreloi suoraan olotilan kanssa.

6. Vältä tiukkoja aikatauluja. Niistä saa lähinnä päänsärkyä.
Kommentit

 1. Heo,
  Nämä ohjeet voisi jokainen vanhempi kirjoittaa itselleen jääkaapin oveen muistutukseksi. Yhdyn erityisesti tähän asjareiden keskeytykseen. Tuttu juttu. Asenne ratkaisee! Minulla on tullut joskus tilanteita joissa liesi on täytynyt sammuttaa ja jatkaa kypsenmystä myöhemmin. Joskus ruoka palaa pohjaan kun on hoppu. Mutta hei, jos ruokaa on riittävästi, ei se haittaa.

  Haaveilen "pikku kakkosesta", joten olen miettinyt selviytymiskeinoja. Vauvakeinu gracolta, 309€ je jei! Esikoista tuli kannettua äitiyspakkauksen makuupussissa, kyllä kuten kauppakassia. Nukahti sillein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, täällä meinasi ekan kuukauden aikana käydä useampi tulipalo. Sulatin mm. mikrossa suklaata - piti laittaa 30 sekuntia, laitoin 30 minuuttia ja lähdin vaihtamaan vaippaa - lopputuloksena käryä. Muutaman kerran oli hellassa väärä levy päällä ja siinä tyhjä kattila tms. Nyt kun on sujahtanut vauvaelämään, niin nämä tapauksetkin on vähentyneet... :)

   Vauvatavaroilla kyllä rahastetaan hurjasti. Monelta olen kuullut, että kantoliina on pelastanut pikku kakkosen kanssa. Ja onneksi käytettynä löytyy lähes mitä vaan, me ei varmaan olla ostettu vauvalle mitään uutta. :D

   Poista

Lähetä kommentti